Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Teheráne zastrelili príslušníka elitných revolučných gárd

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA polícia našla dôkazy, že v bytoch v okolí miesta činu došlo k vlámaniu.

Teherán 4. januára (TASR) — Príslušníka elitných revolučných gárd zastrelili priamo pred jeho domom v Teheráne. Informovali o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na iránske štátne médiá, podľa ktorých ho mohli zabiť ozbrojení vlamači.

Člena revolučných gárd Kássama Fatholáhího "štyrikrát postrelili" neznáme osoby pred jeho domom v južnej časti Teheránu.

Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA polícia našla dôkazy, že v bytoch v okolí miesta činu došlo k vlámaniu.

Agentúra AFP si všíma skutočnosť, že k zastreleniu príslušníka revolučných gárd došlo v období, keď v Iráne už niekoľko mesiacov prebiehajú protesty proti vládnucemu islamskému režimu.

V sobotu bol v stredoiránskom meste Semírom zastrelený príslušník provládnych polovojenských milícií Basídž, ktoré spadajú pod velenie revolučných gárd. Podľa iránskych médií ho počas protestov prebiehajúcich v tomto meste zastrelili "ozbrojení zločinci".

Masové protesty vypukli v Iráne v polovici septembra po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Iránske bezpečnostné zložky voči účastníkom demonštrácií, ktoré režim označuje za nepokoje vyvolané zahraničnými nepriateľmi Teheránu, tvrdo zasahujú. O život prišli už stovky ľudí a ďalšie tisíce skončili vo väzbe.

Najmenej 13 ľudí už bolo v súvislosti s protestmi odsúdených na smrť. Dvoch mužov usvedčených z útokov na príslušníkov bezpečnostných síl už popravili.