Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Thajsku vítali nový rok bez obvyklých bujarých osláv

Ľudia sa zhromažďujú, aby v utorok 13. apríla 2021 oslávili prvý deň novoročných sviatkov na pláži Nang Rong v thajskom Chonburi. Foto: TASR/AP

Ľudia v Thajsku trávia príchod nového roku obvykle v rodinách a na návštevách u príbuzných.

Bangkok 13. apríla (TASR) - Obyvatelia Thajska slávili v utorok príchod nového roku a s ním súvisiaci sviatok Songkran bez dodržania tradície, ktorou je polievanie sa vodou na uliciach. Úrady to totiž zakázali pre nedávny nárast počtu nakazených novým koronavírusom v krajine.

Ľudia v Thajsku trávia príchod nového roku obvykle v rodinách a na návštevách u príbuzných. Časté sú aj návštevy chrámov a prejavy úcty k starším či predkom. Najznámejšou súčasťou osláv sú však bujaré veselice v uliciach, pri ktorých sa ľudia navzájom polievajú vodou. Veria, že voda má očistnú funkciu a zmyje z nich všetko zlé zo starého roku.

Ministerstvo zdravotníctva však tento rok vydalo pokyn, aby sa ľudia bujarých osláv zdržali a takto ochránili nielen seba, ale aj členov rodiny a spoločenstva.

Agentúra DPA v utorok napísala, že ulice hlavného mesta Bangkok, kde sa v tento deň obvykle odohrávajú hlučné vodné súboje, boli v utorok ľudoprázdne.

DPA dodala, že tieto obmedzenia nasledovali po nedávnom novom prepuknutí epidémie, keď boli zaznamenané rekordné prírastky v počte nakazených - takmer 1000 nových prípadov denne. Aj v utorok úrady informovali o ďalších 965 pozitívne testovaných osobách.

Thajsko, ktoré má okolo 70 miliónov, registruje spolu 34.575 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 97 súvisiacich úmrtí.

Reštaurácie, pohostinstvá a miesta, o ktorých je známe, že ich navštívili ľudia s potvrdenou nákazou koronavírusom, musia byť zavreté. Cestovanie v rámci krajiny je naďalej povolené, aj keď úrady sa obávali následkov zvýšenej mobility počas sviatku Songkran. Ministerstvo dopravy však v pondelok informovalo, že počet ľudí, ktorí cestovali verejnou dopravou, bol o asi 30 percent nižší, ako sa predtým predpokladalo.