Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Tigraji bojovala aj eritrejská armáda, priznal etiópsky premiér

Tigrajskí utečenci, ktorí opustili v dôsledku ozbrojeného konfliktu severoetiópsky región Tigraj, prichádzajú do tranzitného centra pri hraničnom prechode Ludgi na východe Sudánu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vyjadrenie prichádza po mesiacoch odmietania obvinení ľudskoprávnych organizácii, že Eritrea poslala vlani do Tigraja vojakov, ktorí tam následne páchali masakre.

Addis Abeba 23. marca (TASR) - Bojov v etiópskom štáte Tigraj sa zúčastnili aj vojaci zo susednej Eritrei a možno tam spáchali aj zločiny proti civilnému obyvateľstvu, priznal v utorok etiópsky premiér Abiy Ahmed. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyjadrenie laureáta Nobelovej ceny za mier Abiya prichádza po mesiacoch odmietania obvinení ľudskoprávnych organizácii, že Eritrea poslala vlani do Tigraja vojakov, ktorí tam následne páchali masakre.

"Eritrejský ľud a vláda našim vojakom (počas konfliktu) spravili veľkú láskavosť," povedal Abiy počas rozsiahleho príhovoru v parlamente.

"Avšak potom, čo eritrejská armáda prekročila hranice a pôsobila v Etiópii, akékoľvek škody, ktoré spôsobila našim obyvateľom, sú neprijateľné," uviedol a priznal, že "informácie naznačujú, že došlo aj k znásilňovaniu žien a drancovaniu majetku."

Abiy však zároveň kritizoval ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International a Organizáciu Spojených národov (OSN), označujúc ich za "súčasť rodiny Tigrajského ľudového oslobodeneckého frontu (TPLF)", proti ktorému vláda v Addis Abebe bojovala. Vláda už predtým obvinila Amnesty International z "podporovania dezinformácii a propagandy TPLF".

Dlhodobé napätie medzi Addis Abebou a TPLF vyvrcholilo v septembri 2020, keď sa v štáte Tigraj napriek nesúhlasu federálnej vlády konali regionálne voľby. TPLF bol v Etiópii dominantnou politickou silou takmer tri desaťročia predtým, než sa v roku 2018 dostal k moci terajší etiópsky premiér Abiy Ahmed.

Ten 4. novembra oznámil začiatok vojenskej operácie proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli o život stovky ľudí a vyše 50.000 ušlo do susedného Sudánu. Abiy 28. novembra deklaroval víťazstvo vládnych jednotiek nad vzbúrencami. TPLF však vyhlásil, že je odhodlaný pokračovať v bojoch, ktoré v tejto oblasti stále pokračujú.