Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V tlačenici na letisku v Kábule sa zranilo 17 ľudí

Dav na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule v utorok 17. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Svojich občanov, ako aj pracovníkov veľvyslanectiev sa aktuálne z Kábulu snažia evakuovať mnohé západné krajiny.

Kábul 18. augusta (TASR) - Počas tlačenice na letisku v afganskej metropole Kábul utrpelo v stredu zranenia najmenej 17 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostného predstaviteľa NATO.

Svojich občanov, ako aj pracovníkov veľvyslanectiev sa aktuálne z Kábulu snažia evakuovať mnohé západné krajiny.

Jeden zo zamestnancov letiska uviedol, že afganským civilistom, ktorí chcú odísť z krajiny, bolo už dávnejšie povedané, aby sa nezhromažďovali na letisku, ak nemajú pas alebo cestovné víza.

Militantné hnutie Taliban údajne vyjednáva o odmenách za Afgancov, ktorí v minulosti spolupracovali s krajinami zapojenými do vojenskej misie NATO v Afganistane a momentálne sa ich mnohé štáty snažia z krajiny evakuovať. Uviedol to na svojom účte na Twitteri novinár nemeckého denníka Bild Julian Röpcke.

"Dostali sme potvrdenie od niekoľkých zdrojov, že Taliban vyjednáva o odmenách za každého Afganca, ktorý pracoval pre (operáciu) Rozhodná podpora pri jednotlivých krajinách NATO a má byť evakuovaný. Nikto nebude môcť opustiť kábulské letisko predtým, než bude stanovená cena," uviedol žurnalista na sociálnej sieti. Dodal, že táto "cena" môže byť podľa zdrojov i politická. Taliban tento krok oficiálne zdôvodňuje tým, že chce "zabrániť odlivu mozgov z krajiny".