Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V továrni na výrobu motorov v Jaroslavli vypukol požiar

Ruská medzikontinentálna balistická strela Topol M počas vojenskej prehliadky, archívne foto. Foto: TASR

Podľa jedného z ruských blogerov sa v závode vyrábajú aj motory pre odpaľovacie zariadenia rakiet Topoľ-M.

Moskva/Washington 23. marca (TASR) — V areáli továrne v ruskom meste Jaroslavľ, ktorá vyrába vybavenie pre ruskú armádu, vo štvrtok vypukol požiar. Podľa správ miestnych médií došlo pred požiarom k výbuchu, napísal na svojom webe spravodajský magazín Newsweek.

Z horiacej budovy hasiči zachránili sedem ľudí, ďalších 218 osôb bolo evakuovaných firemnými záchranármi. Požiar je v súčasnosti lokalizovaný, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Hasiči stále pátrajú po zdroji požiaru v závode, ktorý sa na svojej webovej stránke označuje za jeden z najväčších ruských podnikov vyrábajúcich viacúčelové dieselové motory, spojky, prevodovky a náhradné diely.

Podľa jedného z ruských blogerov sa v závode vyrábajú aj motory pre odpaľovacie zariadenia rakiet Topoľ-M. Táto ruská medzikontinentálna balistická strela na pevné palivo má dolet 11.000 kilometrov.

Newsweek vo svojej správe konštatuje, že tento incident je najnovším zo série záhadných požiarov, ku ktorým v Rusku došlo od 24. februára 2022, keď ruský prezident Vladimir Putin vydal armáde rozkaz vpadnúť na Ukrajinu.

Požiar v závode v Jaroslavli bude pravdepodobne úderom pre Putina, ktorý tento rok nalieha na zvýšenie výroby rakiet. Ruské ministerstvo obrany v utorok vo vyhlásení uviedlo, že minister obrany Sergej Šojgu nariadil zdvojnásobenie výroby presne navádzaných striel.