Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

NESKORÝ VIANOČNÝ DARČEK: V Španielsku vyhrali ľudia až 770 miliónov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Žrebovanie šťastných čísel, ktoré sa začalo na poludnie v Madride, sledovali naživo milióny Španielov doma, v kaviarňach, paboch a reštauráciách, ako to tradične býva každý rok.

Madrid 6. januára (TASR) - Výhry v celkovej hodnote 770 miliónov eur rozdali v sobotu pri príležitosti sviatku Zjavenia Pána v španielskej "Ježiškovej lotérii" (El Niňo). Stalo sa tak po vyplatení rekordnej sumy vo Vianočnej lotérii.

Žrebovanie šťastných čísel, ktoré sa začalo na poludnie v Madride, sledovali naživo milióny Španielov doma, v kaviarňach, paboch a reštauráciách, ako to tradične býva každý rok. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Sviatok Zjavenia Pána (tiež Sviatok troch kráľov) je v Španielsku vrcholom vianočných osláv, keď deti ráno dostávajú darčeky.

V sprievodnej tematickej lotérii sa hlavná výhra vo výške dvoch miliónov eur vyplatí 55-krát, keď sa vyžrebuje a predá 55 zo 100.000 čísel vytlačených na víťazných žreboch. Celý žreb je tiež rozdelený na desať desaťčíselných tiketov.

Keďže celý žreb stojí 200 eur, zvyčajne si ho kupujú len skupiny ľudí. Väčšina hráčov si kupuje jeden alebo dva desaťčíselné žreby, a ak vyhrajú hlavnú cenu, po odpočítaní dane dostanú 200.000 eur, vysvetľuje DPA.

"Ježiškova lotéria" sa hrá od roku 1941 a prekonáva ju len Vianočná lotéria; 22. decembra sa v nej v celom Španielsku vyhrali ceny v celkovej výške takmer 2,6 miliardy eur. Pôvodná Vianočná lotéria existuje už viac ako 200 rokov a je nielen najväčšou, ale aj najstaršou lotériou na svete.