Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mariupol: V troskách zbombardovaného divadla asi zomrelo až 300 ľudí

Satelitná snímka, ktorú poskytla spoločnosť Maxar Technologies v sobotu 19. marca 2022, ukazuje následky leteckého útoku na divadlo Mariupol na Ukrajine a oblasť okolo neho. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo a uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský "ultraradikálny prápor Azov".

Kyjev 25. marca (TASR) - Mestskí predstavitelia v strategickom prístavnom meste Mariupol v piatok uviedli, že pri minulotýždňovom ruskom nálete na divadlo, kde sa ukrývali stovky ľudí, mohlo zomrieť približne 300 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že správu nebolo možné nezávisle overiť.

"Od očitých svedkov sa objavili informácie, že v činohernom divadle v Mariupole zomrelo v dôsledku bombardovania ruským lietadlom asi 300 ľudí. Do poslednej chvíle sa tomu nechce veriť... Slová tých, ktorí sa v čase tohto teroristického činu nachádzali v budove, však hovoria niečo iné," napísala mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

Na snímke divadlo zničené po bombardovaní v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol na pobreží Azovského mora vo štvrtok 17. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Denník The Guardian v tejto súvislosti uviedol, že v Mariupole nefungujú záchranné služby a intenzívne boje a ostreľovanie zabraňuje pokusom o záchranu.

Podľa predchádzajúcich informácií až stovky civilistov našli útočisko v kryte civilnej ochrany divadla a zostali tam uväznení, keď došlo v stredu k leteckému útoku na budovu. Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo a uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský "ultraradikálny prápor Azov".

Zo zbombardovaného divadla sa podarilo zachrániť 130 ľudí.