Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Tunisku odsúdili na smrť 2 ľudí za výbuch blízko veľvyslanectva USA

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Trest sa rovná doživotnému väzeniu, pretože Tunisko už vyše 30 rokov uplatňuje na popravy moratórium.

Tunis 14. marca (TASR) - Tuniský súd odsúdil na smrť dvoch ľudí za samovražedný útok z roku 2020, pri ktorom bol pri veľvyslanectve USA zabitý policajt. V utorok o tom informovali miestne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Trest sa rovná doživotnému väzeniu, pretože Tunisko už vyše 30 rokov uplatňuje na popravy moratórium. Totožnosť odsúdených nebola zverejnená. Špecializovaný protiteroristický súd odsúdil tretieho muža na doživotie a ďalších dvoch na tri a štyri roky vo väzení.

Pri výbuchu 6. marca 2020 zahynuli dvaja samovražední útočníci na skútri. Výbušniny odpálili pri policajnej dodávke neďaleko opevneného a prísne stráženého amerického veľvyslanectva v okrajovej štvrti hlavného mesta Tunis.

Okrem zabitého policajta výbuch zranil štyroch ďalších príslušníkov polície a civilistu. Za útok zatkla polícia päť ľudí.

Útok bol súčasťou série smrtiacich džihádistických útokov po revolúcii z roku 2011, pri ktorých pripravili o život desiatky členov bezpečnostných síl, civilistov a zahraničných turistov.

Tuniské úrady v posledných rokoch tvrdia, že v boji proti džihádistom dosiahli výrazný pokrok.