Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

V Tunisku sa začali politické rozhovory medzi líbyjskými frakciami

Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Líbyu ničí konflikt takmer desať rokov, od roku 2011, keď bol v povstaní podporenom organizáciou NATO zvrhnutý a zabitý dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí.

Tunis 9. novembra (TASR) - V Tunisku sa v pondelok začali politické rozhovory medzi líbyjskými frakciami, ktoré bojujú o kontrolu nad svojou severoafrickou krajinou. Rokovania sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN), informovala agentúra AP.

Na šesťdňovom fóre v tuniskom hoteli rokuje 75 líbyjských delegátov, ktorých poverila OSN. Cieľom rokovaní je ukončiť politický chaos, ktorý vypukol po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího, a vytvoriť plán na uskutočnenie prezidentských a parlamentných volieb v Líbyi.

Na otváracej ceremónii rokovaní sa zúčastnil aj tuniský prezident Kajs Saíd. Politické rozhovory označil za "historické" a dodal, že OSN dúfa v dosiahnutie "mierového riešenia" líbyjského konfliktu, a to stanovením "jasných opatrení a konkrétnych dátumov".

Saíd zároveň vyzval tých členov vlády, ktorí povedú krajinu počas prechodného obdobia, aby nekandidovali v budúcich prezidentských a parlamentných voľbách.

"Niektorí hovoria o východe a západe, avšak líbyjsky ľud je zjednotený... Riešením pre občanov Líbye je to, že znova získajú úplnú suverenitu," ukončil Saíd.

Vyslankyňa OSN pre Líbyu Stephanie Williamsová novinárom povedala, že prípravné stretnutia boli nádejné. Podľa jej slov má Líbya vynikajúcu možnosť ukončiť konflikt, ak všetci účastníci rokovaní akceptujú zodpovednosť a budú rešpektovať svoje záväzky.

Predchádzajúce diplomatické iniciatívy na ukončenie konfliktu boli doteraz neúspešné. Súčasné rozhovory, na ktorých sa znepriatelené strany dohodli v októbri v Ženeve, sú však výsledkom silného tlaku medzinárodného spoločenstva, pripomína AP.

Dve hlavné bojujúce líbyjské frakcie - vláda v metropole Tripolis a súperiaca administratíva na východe krajiny - dokázali po piatich dňoch rozhovorov pod záštitou OSN dospieť k dohode o "trvalom" prímerí.

Líbyu ničí konflikt takmer desať rokov, od roku 2011, keď bol v povstaní podporenom organizáciou NATO zvrhnutý a zabitý dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí. Odvtedy v tejto severoafrickej krajine dominujú ozbrojené skupiny, Líbya sa zmieta v miestnych konfliktoch a je rozdelená medzi dve spomínané súperiace administratívy.