Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Turecku po zemetraseniach vyšetrujú pre trestné činy 768 ľudí

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

V Turecku vládne všeobecný hnev verejnosti nad nekvalitnými stavbami a rozsiahlou korupciou. V Turecku platia už 20 rokov prísne stavebné predpisy pre prípad zemetrasenia.

Istanbul 3. marca (TASR) - Turecké úrady po ničivých zemetraseniach zo začiatku februára vyšetrujú 768 ľudí pre trestné činy súvisiace so zrútením budov. V piatok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Dve katastrofické zemetrasenia postihli turecko-sýrsku pohraničnú oblasť 6. februára a vyžiadali si vyše 50.000 ľudských životov. Otrasy nasledovali len niekoľko hodín po sebe a spôsobili nevídanú skazu na oboch stranách hranice

Väčšina vyšetrovaných sú predstavitelia stavebných spoločností, ale patrí k nim aj starosta mesta Nurdagi v provincii Gaziantep, ktoré otrasy zničili. Celkovo doteraz zatkli 237 ľudí.

V Turecku vládne všeobecný hnev verejnosti nad nekvalitnými stavbami a rozsiahlou korupciou. V Turecku platia už 20 rokov prísne stavebné predpisy pre prípad zemetrasenia, ale prakticky sa nedodržiavajú.

Podľa tureckej vlády bolo pri zemetraseniach zničených vyše 200.000 budov. Približne polovica z nich bola postavená po roku 2001 a mali preto odolať otrasom, uviedla Komora architektov Turecka.

Vyšetrovania korupcie pri stavebných zakázkach v Turecku predtým nikdy nezašlo dostatočne vysoko, a ani politici neboli donútení odísť z úradov za zlyhania, ktoré prispeli k vysokému počtu obetí.

Tri týždne po zemetrasení sa už v troskách asi nenájdu živí ľudia. Záchranári našli vo štvrtok v troskách v meste Antakya živého bieleho psa. Teriér si dokázal pod troskami domu nájsť potravu, a preto prežil, vysvetlili záchranári.

Vo štvrtok tiež zachránili päť oviec a kôz v sutinách domu v Gaziantepe.

V oblasti zemetrasenia funguje niekoľko stredísk, kde sa starajú o zvieratá bez majiteľov.