Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Turecku začal proces s podozrivými z vraždy novinára Chášukdžího

Žena drží plagát počas symbolického pohrebu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podozriví boli obvinení z úmyselného a obludného zabitia mučením a turecká prokuratúra, ktorá pre nich žiada doživotné tresty, na nich vydala zatykač.

Istanbul 3. júla (TASR) – V neprítomnosti 20 podozrivých osôb obvinených z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, sa dnes začal súdny proces v tureckom Istanbule. Informovala o tom agentúra AFP.

Podozriví boli obvinení z „úmyselného a obludného zabitia mučením" a turecká prokuratúra, ktorá pre nich žiada doživotné tresty, na nich vydala zatykač.

Medzi 20 osobami, ktoré boli postavené pred súd sú aj bývalý zástupca šéfa saudskoarabských tajných služieb Ahmad Asírí a Saúd Kahtání, bývalý poradca saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorí podľa prokuratúry viedli operáciu s cieľom zavraždiť Chášukdžího.

Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo 2. októbra 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa.

Na operácii, ktorej cieľom bola novinárova likvidácia, sa zúčastnilo 15 agentov vyslaných z Rijádu. Chášukdžího telesné pozostatky sa nikdy nenašli.

Z 11 osôb obžalovaných v tomto prípade saudskoarabský súd vlani v decembri odsúdil päť ľudí na trest smrti a troch na tresty väzenia. Ostatní obžalovaní boli oslobodení. Asírího a Kahtáního súd vtedy oslobodil.

Na súde v piatok vypovedala aj Chášukdžího snúbenica Hatice Cengizová, napísala turecká tlačová agentúra Anadolu. Na pojednávaní je prítomná aj osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová, píše agentúra DPA.