Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Turecku vydali zatykače na 158 osôb podozrivých z podpory Gülena

Na archívnej snímke z 15. marca 2014 turecký duchovný Fethullah Gülen vo svojej rezidencii v Saylorsburgu. Foto: TASR/AP

Medzi hľadanými bolo aj 110 niekdajších študentov vojenskej akadémie a tiež 48 príslušníkov armády.

Istanbul 19. októbra (TASR) - Turecká prokuratúra nariadila zatknutie 158 osôb vrátane 33 vojakov v aktívnej službe podozrivých z napojenia na exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom v utorok turecká štátna agentúra Anadolu.

Vyšetrovanie a razie zamerané na dolapenie podozrivých prebiehali v 41 provinciách. Medzi hľadanými bolo aj 110 niekdajších študentov vojenskej akadémie, ktorých zo školy vylúčili v nadväznosti na zmarený puč, a tiež 48 príslušníkov armády - buď bývalých, alebo stále v aktívnej službe. Podľa agentúry Anadolu pri raziách dosiaľ zadržali 97 ľudí.

Agentúra Reuters pripomína, že Ankara sa takýmto zásahmi už päť rokov zameriava na domnelých prívržencov duchovného Gülena, ktorý žije v USA a účasť na zmienenom pokuse o prevrat odmieta.

Od pokusu o prevrat v Turecku zo štátnej služby či armády prepustili alebo dočasne prepustili už vyše 150.000 ľudí. Z ozbrojených síl bolo prepustených viac ako 20.000 ich príslušníkov, ktorí mali údajne napojenie na Gülena. Na súdny proces čaká vo väzbe približne 80.000 ľudí.