Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Turecku zadržali štyri osoby pre príspevky šíriace paniku

Ľudia hľadajú preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana v pondelok 6. februára 2023. Foto: TASR/AP

Sociálne siete v Turecku po zemetrasení zaplavili príspevky ľudí, ktorí sa sťažujú na nedostatok pátracích a záchranných prác najmä v provincii Hatay na juhu Turecka.

Istanbul 7. februára (TASR) - Turecká polícia v utorok uviedla, že zadržala štyroch ľudí pre "provokatívne" príspevky na sociálnych sieťach po pondelkovom ničivom zemetrasení. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 postihlo Turecko a Sýriu a podľa najnovšej bilancie si vyžiadalo už viac ako 5000 obetí, tisíce ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Polícia uviedla, že štyri osoby zadržali pre zdieľanie "provokatívnych príspevkov s cieľom vyvolať strach a paniku". Dodala, že prebieha rozsiahle vyšetrovanie zamerané na účty na sociálnych sieťach. Bezprostredne nebola jasné, čo bolo obsahom zmienených príspevkov.

Sociálne siete v Turecku po zemetrasení zaplavili príspevky ľudí, ktorí sa sťažujú na nedostatok pátracích a záchranných prác najmä v provincii Hatay na juhu Turecka.

"Okamžite sa zisťujú adresy a lokalizačné údaje občanov, ktorí žiadajú pomoc, a nasleduje koordinácia (jednotlivých zložiek)," uviedla v utorok polícia.

Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na utorok vlastnoručne prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali ľudí, ktorí prežili ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov.

Turecký viceprezident Fuat Oktay oznámil, že v Turecku si zemetrasenie vyžiadalo najmenej 3419 obetí a ďalších 20.534 osôb utrpelo zranenia, píše agentúra AP. V Sýrii zahynulo pri zemetrasení vo vládou kontrolovaných oblastiach najmenej 1602 ľudí.