Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Turecku zakotvila loď s obilím, ktorá ako prvá vyplávala z Ukrajiny

Nákladná loď Navi Star prechádza cez Bospor v tureckom Istanbule v nedeľu 7. augusta 2022. Štyri lode s poľnohospodárskymi produktmi, ktoré z ukrajinských prístavov vyplávali v nedeľu 7. augusta 2022, majú v pondelok večer zakotviť pri Istanbule, uviedol turecký rezort obrany. Dodal, že inšpektori ich skontrolujú v utorok. Na vývoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny dohliada Spoločné koordinačné centrum (JCC) v Istanbule, v ktorom pôsobia zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a Organizácie Spojených národov. Dohodu o jeho vzniku sprostredkovali v júli OSN a Turecko. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Ukrajinské úrady informovali, že pôvodný libanonský kupujúci dodávku odmietol až keď bola na mori, čo zdôvodnil jej päťmesačným omeškaním, ktoré zapríčinila ruská invázia.

Istanbul 10. augusta (TASR) - V Turecku zakotvila v stredu nákladná loď s kukuricou, ktorá ako vôbec prvá vyplávala minulý týždeň z Ukrajiny v súlade s dohodou o obnovení námorného vývozu obilia z tamojších čiernomorských prístavov. Loď pôvodne smerovala do prístavu v libanonskom Tripolise, pôvodný záujemca o náklad však od dohody odstúpil a bolo potrebné nájsť nového, čo sa teraz konečne podarilo v Turecku, informuje agentúra AFP.

Loď Razoni, plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone vyplávala z prístavu v Odese už 1. augusta s nákladom 26.000 ton kukurice. Uplynulý víkend ju očakávali v libanonskom prístave Tripolis, kam však napokon nedorazila.

Ukrajinské úrady informovali, že pôvodný libanonský kupujúci dodávku odmietol až keď bola na mori, čo zdôvodnil jej päťmesačným omeškaním, ktoré zapríčinila ruská invázia.

Razoni zakotvila - podľa údajov na webstránkach zachytávajúcich polohu plavidiel na mori - v prístave v juhotureckom meste Mersin po tom, ako niekoľko dní kotvila pri tamojšom pobreží.

Spravodajská webstránka Middle East Eye citovala predstaviteľa prepravnej spoločnosti, ktorý povedal, že pre zásielku kukurice sa našiel turecký kupujúci. "Náklad (bol) predaný... vyložia ho v Mersine," povedal.

V dôsledku ruskej invázie uviazlo v ukrajinských čiernomorských prístavoch okolo 25 miliónov ton pšenice a ďalších obilnín. Vojna na Ukrajine tiež spôsobila globálny nárast cien potravín a vyvolala obavy z hroziaceho hladu a politickej nestability v rozvojových krajinách.

Ukrajina a Rusko napokon separátne podpísali 22. júla s Tureckom a OSN dohodu zameranú na ukončenie ruskej blokády a umožnenie opätovného vývozu obilia z troch ukrajinských čiernomorských prístavov, z ktorých odvtedy vyplávalo dovedna 12 lodí.

Podľa Fredericka Kenneyho z OSN prevážali tieto lode najmä kukuricu a nie pšenicu, keďže v čase vypuknutia ruskej invázie bola v silách uskladnená práve úroda kukurice. Kenney však dodal, že nasledovať budú práve dodávky pšenice, ktoré by mali z Ukrajiny vyraziť už v priebehu budúceho týždňa.