Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vláda USA chce rozšíriť zbieranie vzoriek DNA zadržaných migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príslušníci americkej pohraničnej stráže začali totiž tento rok rodinám migrantov odoberať odtlačky prstov, aby tak preverili, či ide skutočne o biologických príbuzných.

Washington 3. októbra (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa plánuje zbierať a zhromažďovať vzorky DNA všetkých zadržaných nelegálnych migrantov. Tie by mali byť následne uložené v kriminalistickej databáze Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Informovali o tom v stredu pod podmienkou anonymity predstavitelia amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, píše agentúra AFP.

Pôjde o omnoho rozsiahlejší program odoberania vzoriek DNA, než predstavuje pilotný projekt, na základe ktorého sa v súčasnosti zbierajú biometrické údaje migrantov v prípade, že existujú podozrenia z obchodovania s deťmi či podvodu, uviedla spravodajská stanica ABC News.

"Bude sa to vzťahovať na širšiu populáciu," povedal jeden z predstaviteľov ministerstva. Podľa jeho slov pôjde o obšírnejší profil DNA, ktorý bude slúžiť na identifikáciu danej osoby.

Príslušníci americkej pohraničnej stráže začali totiž tento rok rodinám migrantov odoberať odtlačky prstov, aby tak preverili, či ide skutočne o biologických príbuzných.

O otázkach rozsahu a implementácie nových pravidiel, o obavách z narušenia súkromia a o načasovaní úvodnej fázy projektu momentálne rozhoduje pracovná skupina.

Zbieranie a ukladanie informácií o DNA zadržaných ľudí, ktorí neboli súdení a uznaní za vinných zo spáchania trestného činu, kritizujú ľudskoprávni aktivisti.