Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V USA po 30 rokoch stúpol počet vykonaných interrupcií

Na archívnej snímke z 27. mája 2022 členka skupiny proti potratom drží model plodu v 12. týždni tehotenstva, ktorý rozdávajú pacientkám prichádzajúcim na potraty na klinike plánovaného rodičovstva v Kolumbii. Foto: TASR/AP

Bezprostredne nebolo jasné, čo nárast počtu interrupcií spôsobilo.

Washington 15. júna (TASR) - Počet interrupcií vykonaných v Spojených štátoch sa v rámci trojročného skúmaného obdobia (do konca roka 2020) zvýšil o osem percent, čím sa zvrátil 30-ročný trend klesajúceho počtu prípadov umelého prerušenia tehotenstva. Vyplýva to z údajov americkej neziskovej organizácie Guttmacherov inštitút, zverejnených v stredu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Organizácia podporujúca práva na interrupciu vo svojej správe uviedla, že v roku 2020 vykonali v USA celkovo 930.160 interrupcií. Ide o nárast oproti roku 2017, keď ich bolo 862.320. Viac ako jedno z piatich tehotenstiev (20,6 percenta) skončilo v roku 2020 interrupčným zákrokom v porovnaní s 18,4 percenta prípadov v roku 2017.

V jednotlivých amerických štátoch sa údaje líšia. Napríklad Mississippi zaznamenalo 40-percentný nárast v počte vykonaných interrupcií, zatiaľ čo Oklahoma vykázala počas trojročného obdobia skok až o 103 percent. V Missouri zase počet interrupcií klesol o 96 percent, keďže v tomto štáte zostal len jeden poskytovateľ.

Bezprostredne nebolo jasné, čo nárast počtu interrupcií spôsobilo. Jedným z faktorov podľa výskumníkov mohlo byť rozšírenie pokrytia v súvislosti s interrupciami v mnohých štátoch v rámci programu Medicaid, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť pre chudobných a nízkopríjmových Američanov.

Ďalšou možnosťou je, že niektoré ženy stratili prístup k antikoncepčným prostriedkom v rámci obmedzení zdravotnej starostlivosti počas úradovania bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, čo mohlo viesť k väčšiemu počtu neúmyselných tehotenstiev, uvádza správa.

Spoluautorka štúdie Rachel Jonesová dodala, že pandémia ochorenia COVID-19 nebola hlavnou príčinou neplánovaných tehotenstiev ani interrupcií.

K nárastu počtu vykonaných interrupcií prichádza v čase, keď Najvyšší súd USA zrejme uvažuje o zrušení alebo výraznom obmedzení práva na umelé prerušenie tehotenstva, všíma si Reuters.