Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V USA schválili zákon na pomoc veteránom so zdravotnými problémami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spaľovanie je v americkej armáde bežným spôsobom likvidácie odpadu. Otvorené spaľovacie jamy začala hojne používať po útokoch z 11. septembra 2001.

Washington 3. augusta (TASR) - Americký Senát v utorok pomerom hlasov 86 ku 11 schválil zákon o benefitoch pre vojnových veteránov, ktorí trpia zdravotnými následkami po tom, čo boli vystavení toxickým splodinám zo spaľovania rozličných predmetov a materiálov. TASR o tom informuje na základe správy agentúra AFP.

Spaľovanie je v americkej armáde bežným spôsobom likvidácie odpadu. Otvorené spaľovacie jamy začala hojne používať po útokoch z 11. septembra 2001. Takýmto spôsobom sa zbavuje všetkého odpadu vrátane plastových fliaš, ľudských výkalov či starých pneumatík. Na spaľovanie sa používa letecké palivo.

Výpary z týchto spaľovacích jám však môžu u vojakov spôsobovať širokú škálu rôznych chorôb – od chronických dýchacích ochorení po rakovinu.

Americký prezident Joe Biden sa podľa AFP domnieva, že práve tieto škodlivé splodiny spôsobili nádor na mozgu a následné úmrtie jeho syna Beaua, ktorý slúžil v armáde na misii v Iraku v roku 2008.

Schválený zákon rozširuje nárok na bezplatnú lekársku starostlivosť a zabezpečuje, že v prípade určitých ochorení dýchacích ciest a rakoviny budú veteráni dostávať invalidné dávky bez toho, aby museli dokazovať, že ochoreli z dôvodu vystavenia splodinám.

Prijatie nového návrhu zákona privítal aj Biden. Podľa neho ide o najväčšie rozšírenie benefitov pre osoby, ktoré slúžili v armáde za posledných 30 rokov, a tiež najvýznamnejším samostatným návrhom zákona, týkajúcom sa následkov vystavenia toxickým splodinám zo spaľovacích jám.