Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V USA zadržali 13 mužov za pokus o únos guvernérky štátu Michigan

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zadržaní muži sledovali guvernérkino sídlo a dokonca aj otestovali podomácky vyrobenú bombu, ktorú plánovali odpáliť neďaleko domu.

Washington 9. októbra (TASR) - Polícia zadržala 13 mužov vrátane príslušníkov pravicových skupín v spojitosti s plánovaním únosu demokratickej guvernérky štátu Michigan Gretchen Whitmerovej a podnecovaním k občianskej vojne. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Generálna prokurátorka štátu Michigan Dana Nesselová po vyhlásení zatykača označila plánovaný únos 49-ročnej guvernérky za "vážnu a reálnu hrozbu".

Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v spolupráci s michiganskou políciou v mužov zatkli v stredu.

Šiestich z nich obvinili z plánovania únosu a zvyšní siedmi čelia obvineniam v spojitosti s terorizmom a zločineckými skupinami, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC. Títo siedmi muži patria k extrémistickej skupine s názvom Wolverine Watchmen, píše AP.

Zadržaní muži podľa prokurátora sledovali guvernérkino sídlo a dokonca aj otestovali podomácky vyrobenú bombu, ktorú plánovali odpáliť neďaleko domu, aby od miesta činu odlákali bezpečnostné zložky.

Americký prezident Donald Trump na Whitmerovú opakovane slovne útočil za zavedenie prísneho lockdownu na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 v Michigane, pripomína AP. Ozbrojení príslušníci pravicových skupín organizujú v hlavnom meste štátu Michigan Lansing protesty namierené voči guvernérke.

Whitmerová sa poďakovala orgánom činným v trestnom konaní za zmarenie pokusu o únos a vyčítala prezidentovi Trumpovi, že doposiaľ nenávistné skupiny neodsúdil.

"Namiesto toho, aby mi (Whitmerová) poďakovala, ma obviňuje z belošského rasizmu," napísal Trump štvrtok na sociálnej sieti Twitter.

Whitmerová podľa AP upozornila na skutočnosť, že americký prezident počas debaty s demokratickým kandidátom Joeom Bidenom odmietol odsúdiť stúpencov belošského rasizmu a "nenávistné skupiny" podobné dvom michiganským skupinám, ktoré údajne plánovali jej únos.