Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V zahraničí pre koronavírus uviazli stovky Čechov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Česi, ktorí sa dostali do tejto situácie, môžu odcestovať naspäť do vlasti, len ak sa im podarí získať špeciálnu výnimku od ministerstva zahraničných vecí ČR.

Praha 31. marca (TASR) - Približne 500 českých občanov zostalo "uväznených" v zahraničí v súvislosti s pozitívnym testom na koronavírus alebo nariadenej karantény. Najviac ich je v Egypte, Spojených arabských emirátoch (SAE) či na Maldivách a mnohí z nich nemôžu opustiť tzv. "covidové" hotely, informovala v stredu televízia ČT24.

Česi, ktorí sa dostali do tejto situácie, môžu odcestovať naspäť do vlasti, len ak sa im podarí získať špeciálnu výnimku od ministerstva zahraničných vecí ČR.

Do Egypta odlieta z Prahy niekoľko lietadiel denne. Všetci cestujúci musia pred začiatkom letu predložiť negatívny test, čo platí aj pre spiatočnú testu. Napríklad cestovná kancelária Blue Style vypraví do Egypta každý týždeň tri lietadlá so stovkami turistov; pri každom lete odhalia jeden až dva pozitívne prípady.

Nakazených evidujú cestovné agentúry aj v SAE a na Maldivách. Ak sa u klienta potvrdí koronavírus, kontaktuje ho delegát a presťahujú ho do "covidového" hotela, ktorý je vyhradený na tento účel.

"Od začiatku roku sme riešil približne 200 prípadov ľudí, ktorí sú covid-pozitívni. To sú však len klienti cestovných kancelárii. Celkové číslo je vyššie" a nezahřňa českých občanov, ktorí v zahraničí pracujú, uviedol v tejto súvislosti Štěpán Landík z poisťovne ERV.

Náklady na covid-hotely predstavujú podľa neho približne 100 eur na deň na osobu.

Český rezort diplomacie môže občanom, ktorí uviazli v zahraničí, udeliť špeciálnu výnimku na návrat do vlasti. Tá sa však priznáva len v mimoriadnych prípadoch: napríklad, keď majú ľudia po prekonaní covidu opakovane pozitívny test. Ministerstvo v takýchto prípadoch vystavuje osobitnú diplomatickú nótu, ktorá umožňuje návrat cestovateľov do ČR aj bez negatívneho testu.

"Zatiaľ sme ich vydali 15," uviedla pre ČT24 hovorkyňa českého rezortu diplomacie Zuzana Štíchová.