Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Záhrebe začali búrať rodinné domy poškodené pri zemetrasení

Na archívnej snímke policajti hliadkujú na ulici lemovanej popadanými troskami po zemetrasení v Záhrebe 22. marca 2020. Foto: TASR/AP

V dôsledku otrasov došlo k popraskaniu obvodových múrov mnohých budov a poškodeniu striech. Ulice v centre Záhrebu boli pokryté troskami.

Záhreb 10. júna (TASR) - Úrady v chorvátskej metropole Záhreb vo štvrtok začali búrať prvé rodinné domy, ktoré boli vážne poškodené v dôsledku zemetrasenia z 22. marca 2020. Zemetrasenie malo magnitúdu 5,5 a o život pri ňom prišlo 15-ročné dievča.

Ako vo štvrtok informoval web Jutarnji.hr, vedúci fondu na rekonštrukciu po zemetrasení Damir Vandelič vyzval na urýchlenie procesu rozhodovania o pomoci pri rekonštrukcii poškodených budov alebo výstavbe náhradných domov. Apeloval aj na urýchlenie celého procesu, pričom pripomenul, že od zemetrasenia uplynulo 446 dní.

Podľa Európsko-stredomorského seizmologického strediska (EMSC) malo zemetrasenie epicentrum sedem kilometrov severne od Záhrebu. Išlo o plytké zemetrasenie, pretože jeho hypocentrum sa nachádzalo len v hĺbke desať kilometrov. Zaznamenané boli aj dva dotrasy s magnitúdami 5,0 a 3,7.

V dôsledku otrasov došlo k popraskaniu obvodových múrov mnohých budov a poškodeniu striech. Ulice v centre Záhrebu boli pokryté troskami.

Na niektorých budovách sa zrútili komíny. V meste bolo hlásených aj niekoľko požiarov a došlo ku krátkodobému výpadku v dodávkach elektrickej energie.