Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V západnom Nemecku odhalili sochu Lenina

Na snímke socha Vladimira Iľjiča Lenina počas odhalenia 20. júna 2020 v Gelsenkirchene. V západonemeckom meste Gelsenkirchen odhalili v sobotu sochu boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina, ktorú dala nainštalovať malá, krajne ľavicová Marxisticko-leninská strana Nemecka (MLPD). Na slávnostnom odhalení vyše dvojmetrovej sochy, ktorú odliali v roku 1957 v niekdajšom socialistickom Československu, sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Ide o prvý monument Lenina na území bývalého Západného Nemecka. Foto: TASR/DPA

Monument odhalili v období celosvetových protestov proti sochám, stelesňujúcim sporné historické postavy, a vyše 30 rokov po páde komunistického tábora.

Berlín 20. júna (TASR) - V západonemeckom meste Gelsenkirchen odhalili v sobotu sochu boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina, ktorú dala nainštalovať malá, krajne ľavicová Marxisticko-leninská strana Nemecka (MLPD). Na slávnostnom odhalení vyše dvojmetrovej sochy, ktorú odliali v roku 1957 v niekdajšom socialistickom Československu, sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Ide o prvý monument Lenina na území bývalého Západného Nemecka.

Informácie priniesla tlačová agentúra AFP a portál DW (Deutsche Welle).

Monument odhalili v období celosvetových protestov proti sochám, stelesňujúcim sporné historické postavy, a vyše 30 rokov po páde komunistického tábora. Tento komunistický experiment sa po druhej svetovej vojne uchytil aj vo východnej časti nemeckého územia, ale skončil sa v roku 1989, keď padla tamojšia Nemecká demokratická republika (NDR), Berlínsky múr a nemilosrdná tajná služba Stasi.

Na odhalení sochy Lenina bolo vidieť povievať stovky červených zástav a bolo cítiť vôňu grilovaných klobás.

"Kritika kapitalizmu a hľadanie sociálnych náhrad prebiehajú všade. My kritizujeme to, že neprebieha žiadna verejná diskusia o socializme ako náhradnej možnosti," povedala šéfka MLPD Gabi Fechtnerová.

"Jednoznačne sa skončil čas, keď sa stavali sochy rasistov, antisemitov, fašistov, antikomunistov a ďalších prežitkov minulosti," uviedla vo vyhlásení už skôr Fechtnerová.

Nie každý v Gelsenkirchene, meste s 260.000 obyvateľmi a centre bývalej kľúčovej priemyselnej a banskej oblasti Porúrie, sochu Lenina privítal.

"Lenin symbolizuje násilie, útlak, teror a obrovské ľudské utrpenie," uviedli zástupcovia hlavných strán v okresnej rade Gelsenkirchen-Západ v rezolúcii, schválenej začiatkom marca.

Rada dodala, že "nebude tolerovať takýto protidemokratický symbol v okrese", a v rezolúcii vyzvala na využitie "všetkých právnych prostriedkov" na zablokovanie vztýčenia sochy.

Avšak vyšší krajinský súd v meste Münster neskôr v marci zamietol pokus rady o zablokovanie sochy - rada totiž na súde svoju požiadavku odôvodnila tým, že socha ohrozuje pamiatkovú hodnotu okolitých budov.