Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V zemetrasením postihnutom Turecku hlásia výpadok Twitteru

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Na Twitter bolo naďalej možné prihlásiť sa prostredníctvom služby VPN, ktorá sa často používa na maskovanie IP adresy používateľa.

Istanbul 8. februára (TASR) - Sociálna sieť Twitter sa v stredu stala nedostupnou u hlavných tureckých mobilných poskytovateľov. K výpadku došlo v čase, keď na internete silnie kritika reakcie tureckej vlády na pondelkové ničivé zemetrasenie, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Na Twitter bolo naďalej možné prihlásiť sa prostredníctvom služby VPN, ktorá sa často používa na maskovanie IP adresy používateľa.

Monitorovacia stránka netblocks.org uviedla, že Twitter bol obmedzený "u viacerých poskytovateľov internetu v Turecku".

"Turecko má bohatú históriu obmedzení sociálnych médií počas mimoriadnych udalostí a bezpečnostných incidentov v krajine," uviedol netblocks.org.

Turecká polícia od pondelkového zemetrasenia zadržala viac než desať ľudí v súvislosti s príspevkami na sociálnych sieťach, ktoré kritizovali spôsob, akým vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pristupuje k riešeniu následkov zemetrasenia, pripomína AFP.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a následné dotrasy zabili v juhovýchodnom Turecku a častiach Sýrie najmenej 11.200 osôb. Turecké sociálne siete následne zaplnili príspevky ľudí, ktorí sa sťažovali na nedostatočné tempo pátracích a záchranných prác v ich provinciách.

K výpadku Twitteru došlo po tom, čo Erdogan navštívil dve z najviac zasiahnutých tureckých provincií.

Tureckí predstavitelia zatiaľ žiadne vyhlásenie o prerušení služby nezverejnili. Opakovane však vydali varovania pred šírením dezinformácií v súvislosti kľúčovými voľbami vypísanými na 14. mája, v ktorých sa Erdogan pokúsi predĺžiť svoju dve desaťročia trvajúcu vládu, píše AFP.