Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Ženeve sa rokuje o predĺžení čiernomorskej obilnej dohody

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Ruský poľnohospodársky sektor sankcie Západu obzvlášť nepostihli. Moskva však označuje za prekážku vo vývoze svojich hnojív a obilia sankčné obmedzenia v oblasti platieb, logistiky a poisťovníctva.

Ženeva 13. marca (TASR) - V Ženeve sa v pondelok začali rokovania o predĺžení dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informovala o tom v pondelok ruská diplomatická misia v Ženeve. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Generálna tajomníčka Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Grynspanová a námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths pricestovali v pondelok do centrály OSN v Ženeve. Rokovania však ani jeden z nich bezprostredne nekomentoval. Podľa ruskej diplomacie je účastníkom rozhovorov aj námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

Podľa dvoch zdrojov oboznámených so situáciou mali rozhovory pôvodne trvať len deň, v prípade potreby sa však môžu predĺžiť. Správa o novom kole rokovaní o obilnej dohode viedla k poklesu trhových cien pšenice a kukurice, keďže Ukrajina je ich hlavným vývozcom.

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovali OSN a Turecko vlani v júli. Pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín. Prvýkrát bola predĺžená v novembri na 120 dní, takže jej platnosť má vypršať 18. marca.

Moskva už signalizovala, že s predĺžením bude súhlasiť, ak sa zrušia obmedzenia jej vlastného vývozu. Viacerí diplomati vrátane tureckého ministra obrany Hulusiho Akara sa vyjadrili v súvislosti s predĺžením tejto kľúčovej dohody veľmi optimisticky.

Ruský poľnohospodársky sektor sankcie Západu obzvlášť nepostihli. Moskva však označuje za prekážku vo vývoze svojich hnojív a obilia sankčné obmedzenia v oblasti platieb, logistiky a poisťovníctva.