Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Zimbabwe zatkli ministra zdravotníctva pre podozrenie z korupcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Verejnosť sa v krajine začína čoraz výraznejšie búriť proti nedostačujúcim službám a vládnej korupcii.

Harare 20. júna (TASR) – Minister zdravotníctva africkej republiky Zimbabwe Obadiah Moyo bol v piatok zatknutý pre podozrenie z korupcie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na denník Daily News.

Prípad, pre ktorý polícia ministra zadržala, sa týka vládneho obstarávania zdravotníckeho zariadenia v hodnote približne 60 miliónov amerických dolárov (54 miliónov eur).

Podľa tamojších médií polícia minulý týždeň taktiež zadržala muža menom Delish Nguwaya, ktorý je miestnym predstaviteľom medzinárodnej farmaceutickej firmy Drax International, ktorá nákup materiálu mala sprostredkovať.

Súčasný prezident Emmerson Mnangagwa, ktorý vo vojenskom prevrate z roku 2017 nahradil svojho dlhoročného predchodcu Roberta Mugabeho, po zatknutiach štátnu objednávku zrušil.

Okrem pandémie koronavírusu, ktorý v krajine postihol takmer 500 ľudí a vyžiadal si štyri obete, Zimbabwe taktiež čelí najhoršej ekonomickej kríze na posledných desať rokov. Verejnosť sa začína čoraz výraznejšie búriť proti nedostačujúcim službám a vládnej korupcii.