Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Väčšina krajín skupiny G20 odsúdila ruskú agresiu voči Ukrajine

Na snímke poškodená obytná budova po ruskom ostreľovaní v Kyjeve 15. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Dvadsať najväčších ekonomík sveta po summite na indonézskom ostrove Bali zdôraznilo, že vojna na Ukrajine spôsobuje obrovské ľudské utrpenie a spôsobuje škody svetovej ekonomike.

Nusa Dua 16. novembra (TASR) - Lídri krajín skupiny G20 v stredu v spoločnom vyhlásení uviedli, že väčšina z nich "čo najdôraznejšie odsudzuje" ruskú agresiu voči Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dvadsať najväčších ekonomík sveta po summite na indonézskom ostrove Bali tiež zdôraznilo, že vojna na Ukrajine spôsobuje obrovské ľudské utrpenie a spôsobuje škody svetovej ekonomike.

Spoločné vyhlásenie G20 schválili všetky členské štáty, uviedli pre Reuters tri zdroje z prostredia diplomacie. Nemenovaný nemecký predstaviteľ uviedol, že vyhlásenie bolo prijaté bez akýchkoľvek zmien oproti návrhu zverejnenému v utorok.

Vo vyhlásení sa však píše, že medzi členmi zoskupenia existujú aj "iné názory a rôzne hodnotenia situácie a sankcií".

Medzinárodné právo sa musí dodržiavať a hrozba použitia jadrových zbraní je neprípustná, zhodli sa lídri.

Na summite G20 na Bali, ktorý sa začal 15. novembra, sa stretli predstavitelia Argentíny, Austrálie, Brazílie, Británie, Číny, Európskej únie, Francúzska, Indie, Indonézie, Japonska, Juhoafrickej republiky, Južnej Kórey, Kanady, Mexika, Nemecka, Ruska, Saudskej Arábie, Talianska, Turecka a USA.