Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ podporili LGBTIQ komunitu po prijatí maďarského zákona

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi.

Brusel 24. júna (TASR) - Lídri 17 členských štátov EÚ vo štvrtok pred summitom Únie vyjadrili podporu LGBTIQ komunite po tom, ako Maďarsko prijalo kontroverzný zákon, ktorý podľa kritikov diskriminuje práva takto orientovaných ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Dokument podpísali hlavy štátov, ktoré vyjadrili poľutovanie nad "hrozbami voči základným právam, a najmä proti (porušovaniu) zásady nediskriminácie na základe sexuálnej orientácie". Maďarsko sa vo vyhlásení priamo nespomína, píše AFP.

Signatármi vyhlásenia sú lídri 17 z 27 krajín EÚ, a to okrem Belgicka aj Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Taliansko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Lotyšsko, Cyprus, Malta, Estónsko a Grécko. Luxemburský premiér Xavier Bettel na Twitteri uviedol, že spomínané vyhlásenie vo štvrtok ráno podpísal aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Samotný Kurz to následne potvrdil na svojom účte na Twiteri, pričom uviedol, že v EÚ nesmie byť priestor pre "nenávisť, diskrimináciu alebo netoleranciu".

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Legislatíva stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu". Maďarský prezident János Áder tento ostro kritizovaný zákon v stredu podpísal.

Európska komisia (EK) v stredu v súvislosti s týmto novým zákonom pohrozila Budapešti právnymi krokmi.