Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Väčšina lídrov pod APEC na záver summitu odsúdila vojnu na Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prichádza na summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v thajskom Bangkoku. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa odmietol zúčastniť na summite G20 na ostrove Bali, kde namiesto neho odcestoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Bangkok 19. novembra (TASR) - Väčšina lídrov združenia Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) na záver dvojdňového summitu v thajskom Bangkoku odsúdila vojnu na Ukrajine. V spoločnej deklarácii 21 krajín APEC-u kritizovalo konflikt a globálne ekonomické otrasy, ktoré rozpútal. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Väčšina členov ostro odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že spôsobuje obrovské ľudské utrpenie a zhoršuje existujúcu nestabilitu globálnej ekonomiky," uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem zmeny názvu organizácie bolo toto vyhlásenie doslovne rovnaké ako vyhlásenie skupiny G20 vydané v stredu po summite v Indonézii a údajne bolo výsledkom intenzívneho diplomatického dohadovania, píše AFP.

Skupina G20 napriek značným názorovým rozdielom nakoniec prijala záverečnú deklaráciu, v ktorej väčšina jej členov ostro odsúdila ruskú vojnu proti Ukrajine. Do protokolu zaznamenali aj nesúhlas Ruska s deklaráciou.

Ruský prezident Vladimir Putin sa odmietol zúčastniť na summite G20 na ostrove Bali, kde namiesto neho odcestoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Na summit APEC zasa poslal podpredsedu vlády.

Moskva tento týždeň podnikla vlnu raketových útokov na ukrajinské mestá, v dôsledku ktorých zostali bez dodávok elektriny milióny Ukrajincov. Útoky nasledovali po ústupe ruských vojsk z oblastnej metropoly Cherson na ľavý breh Dnepra. Išlo o jeden z najväčších neúspechov ruských síl od začiatku februárovej invázie, konštatuje AFP.