Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Nemci od roku 2022 návrat do normálu nečakajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhliadky medzi širokou verejnosťou sú ešte pochmúrnejšie než pred rokom.

Berlín 30. decembra (TASR) - Optimizmus je v Nemecku na prelome rokov slabý, len 15 percent ľudí je presvedčených, že koronavírusová pandémia bude z veľkej časti alebo úplne ukončená v roku 2022. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov, o ktorom informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Približne 79 percent účastníkov prieskumu, ktorý sa uskutočnil od 21. do 23. decembra, sa domnieva, že koronavírus bude aj v nasledujúcom roku prinajmenšom čiastočne ovplyvňovať všeobecný život. Tridsaťštyri percent očakáva, že vplyv bude značný.

Vyhliadky medzi širokou verejnosťou sú tak ešte pochmúrnejšie než pred rokom, keď inštitút YouGov zistil, že 26 percent Nemcov bolo presvedčených o prichádzajúcom konci pandémie. V tom čase bol v Nemecku lockdown, ale spustenie očkovacej kampane sa považovalo za dôvod na nádej.

Prvé dávky proticovidovej vakcíny boli v Nemecku podané v decembri 2020 a minister zdravotníctva Jens Spahn povedal, že "na jeseň a v zime budúceho roka už nebude táto pandémia dominovať", pripomenula DPA.

Nemecko však teraz zaznamenáva oveľa vyššie denné počty prípadov nákazy – a obmedzenia pre očkovaných aj neočkovaných ľudí zostávajú v platnosti.

Inštitút Roberta Kocha (RKI) vo štvrtok oznámil ďalších 42.770 potvrdených prípadov nákazy a 383 úmrtí. Doteraz si covid v Nemecku vyžiadal približne 111.600 životov.