Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Väčšina Poliakov: Vojna na Ukrajine ohrozuje bezpečnosť Poľska

Na snímke juhokórejskej spoločnosti Hyundai Rotem tank K2. Poľsko podpísalo zmluvy s dvoma juhokórejskými zbrojnými spoločnosťami na dodávku tankov K2 a samohybných húfnic K9 v hodnote 5,7 miliárd dolárov (5,7 miliárd eur). Oznámila to v sobotu 27. augusta 2022 kórejská agentúra Jonhap. Foto: TASR/Jonhap

Trinásť percent účastníkov prieskumu vyslovilo názor, že Rusko sa napokon stiahne aj z tých ukrajinských území, ktoré obsadilo už v roku 2014.

Varšava 31. januára (TASR) - Až 79 percent Poliakov si myslí, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Poľska. Vyplýva to z výsledkov januárového prieskumu verejnej mienky poľského inštitútu CBOS, informuje TASR na základe správy agentúry PAP.

Zo 79 percent Poliakov, ktorí považujú vojnu za hrozbu, sa 36 percent vyjadrilo, že bezpečnosť Poľska je určite ohrozená, a 43 percent sa domnieva, že "skôr áno". Opačnej mienky bolo 16 percent respondentov.

Na otázku, ako sa vojna skončí, 31 percent opýtaných odpovedalo, že sa Ukrajina bude musieť vzdať časti svojho územia; 28 percent si myslí, že sa Rusko z obsadených častí Ukrajiny stiahne.

Trinásť percent účastníkov prieskumu vyslovilo názor, že Rusko sa napokon stiahne aj z tých ukrajinských území, ktoré obsadilo už v roku 2014.

Len dve percentá opýtaných sa domnievajú že Rusko získa kontrolu nad celou Ukrajinou. Dvadsaťšesť percent respondentov svoj názor nevyjadrilo.

Prieskum uskutočnili medzi 2. a 22. januárom na reprezentatívnej vzorke 1208 dospelých obyvateľov Poľska, spresňuje PAP.