Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Väčšina delegácií COP25 žiada ambicióznejšie záväzky pre ochranu klímy

Klimatická konferencia OSN (COP25) v španielskej metropole Madrid. Foto: TASR/AP

Nikdy som nevidel také rozdiely medzi tým, čo vyžadujú veda i ľudia na celom svete, a tým, čo vzišlo z rokovaní o klíme, uviedol Alden Meyer.

Madrid 14. decembra (TASR) - Veľká väčšina krajín, ktorých zástupcovia sa zúčastňujú na klimatickom summite OSN (COP25) v Madride, žiada, aby jej záverečné vyhlásenie presadzovalo ambicióznejšie záväzky, ako sa uvádza v predloženom návrhu textu.

Pre agentúru Reuters to v sobotu uviedol Andrés Landerretche, koordinátor summitu v Čile, ktorý predsedá rokovaniam v Madride.

Jeho reakcia sa objavila niekoľko hodín po rozoslaní návrhu, ktorý bol všeobecne kritizovaný ako príliš slabý.

"Prevažná väčšina delegácií požaduje ambicióznejší text, a to je to, na čo sa zameriavame," povedal Landerretche. "Sme v rozhodujúcom okamihu a musíme dospieť k výsledku založenom na tom, čo hovorí veda," vysvetlil.

Agentúra AFP vo svojej správe konštatuje, že summitu o klíme hrozí neúspech po tom, ako sú krajiny po celonočných rokovaniach rozdelené viac ako kedykoľvek doteraz v otázke, ako bojovať proti globálnemu otepľovaniu a kompenzovať jeho pustošenie.

AFP, podobne ako Reuters, informovala, že diplomati z bohatých štátov, aj z rozvíjajúcich sa ekonomík i z najchudobnejších krajín po predložení návrhu záverečného dokumentu poukazovali na chyby v jeho znení, pričom "každý z vlastných dôvodov".

Vzhľadom na varovania vedy, extrémy počasia vyvolané zmenou klímy a každotýždenné štrajky miliónov mladých ľudí na celom svete boli rokovania v Madride pod tlakom, aby vyslali jasný signál, že vlády sú ochotné zdolať klimatickú krízu.

Podľa AFP sa však 12 dní trvajúce rokovania v sobotu od tohto cieľa ešte viac vzdialili.

Stavom rokovaní v Madride sú zaskočení aj analytici, ktorí sa zúčastnili na predchádzajúcich podobných summitoch. "Nikdy som nevidel také rozdiely medzi tým, čo vyžadujú veda i ľudia na celom svete, a tým, čo vzišlo z rokovaní o klíme," uviedol pre agentúru AFP Alden Meyer, riaditeľ stratégie a politiky v neziskovej organizácii Únia znepokojených vedcov.

Záverečné plenárne zasadnutie delegátov bolo pôvodne naplánované na piatkový večer, avšak keďže k tomuto bodu nebol doriešený ani jeden z hlavných bodov rokovaní, zástupcovia 196 krajín a Európskej únie pokračujú v rokovaniach aj v sobotu.

Cieľmi klimatického summitu, ktorý sa začal 2. decembra, sú sformulovanie záverečného vyhlásenia, dohoda o financovaní opatrení na ochranu klímy v chudobnejších krajinách, stanovenie pravidiel pre obchodovanie s emisnými povolenkami a určenie podoby ďalšej medzinárodnej spolupráce pri ochrane klímy.