Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vagnerová skupina postupuje v Bachmute, tvrdí proruský predstaviteľ

Ukrajinskí vojaci hliadkujú v meste Bachmut na východe Ukrajiny, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bachmut západní vojenskí analytici nepovažujú zo strategického hľadiska za veľmi významné mesto. V jeho okolí sa však počas jedenásť mesiacov trvajúcej vojny odohrali niektoré z najkrvavejších bojov.

Doneck 25. januára (TASR) - Príslušníkom Vagnerovej skupiny sa darí postupovať vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú boje vo štvrtiach, ktoré doposiaľ ovládala ukrajinská armáda. Oznámil to v stredu proruský líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Jednotky, konkrétne vagnerovci, postupujú v samotnom Arťomovsku," cituje TASS Pušilina, ktorý pre Bachmut použil ruský názov.

"Boje už prebiehajú na predmestí a v štvrtiach, ktoré donedávna ovládal nepriateľ," dodal.

Reuters upozornil, že nedokázal tieto informácie nezávisle overiť.

Bachmut západní vojenskí analytici nepovažujú zo strategického hľadiska za veľmi významné mesto. V jeho okolí sa však počas jedenásť mesiacov trvajúcej vojny odohrali niektoré z najkrvavejších bojov. Jeho dobytie má preto pre Rusko aj Ukrajinu najmä symbolický význam.

Rusko začiatkom januára oznámilo, že dobylo ukrajinské mesto Soledar, ktoré leží severovýchodne od Bachmutu, a obec Kliščijivka ležiacu južne. Za tento vojenský úspech si vtedy pripísala zásluhu Vagnerova skupina.

Dobytie Soledaru podľa Pušilina umožnilo ruskej armáde odrezať niektoré zásobovacie trasy ukrajinských ozbrojených síl a získať kontrolu nad niektorými oblasťami, z ktorých Ukrajinci podnikali odvetné útoky.