Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vagnerovci popreli verbovanie Srbov do bojov, aktivisti sa búria

Na snímke ľudia sedia v jednej z kancelárií Vagnerovho centra počas oficiálneho otvorenia 4. novembra 2022 v Petrohrade. Ruská súkromná polovojenská organizácia, známa aj ako Vagnerova skupina, otvorila v Petrohrade svoje prvé centrum pre inovácie zamerané na posilnenie obranyschopnosti Ruska. Foto: TASR - AP

Aktivisti v trestnom oznámení označili aj veľvyslanca Ruska v Srbsku Alexandra Bocan-Charčenka a Aleksandara Vulina, šéfa srbskej Štátnej bezpečnostnej a informačnej agentúry.

Moskva/Belehrad 20. januára (TASR) - Ruská súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina v piatok poprela, že verbuje Srbov do bojov na Ukrajine. Vyhlásila to deň po tom, ako aktivisti podali trestné oznámenie v Belehrade. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Aktivisti v trestnom oznámení označili aj veľvyslanca Ruska v Srbsku Alexandra Bocan-Charčenka a Aleksandara Vulina, šéfa srbskej Štátnej bezpečnostnej a informačnej agentúry.

"Neverbujem Srbov," uviedol vo vyhlásení zakladateľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Dodal, že sa s Bocanom-Charčenkom ani Vulinom nikdy nestretol.

Začiatkom tohto týždňa srbský prezident Aleksandar Vučič povedal, že Rusko musí zastaviť verbovanie Srbov do bojov po boku Vagnerovcov. Doplnil, že ruské webové stránky a sociálne médiá zverejňujú inzeráty v srbčine, v ktorých súkromná ruská armáda vyzýva dobrovoľníkov, aby sa prihlásili do jej radov.

Prigožin má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ruské ozbrojené zložky sa spolu s Vagnerovcami napríklad už viac než päť mesiacov snažia dobyť ukrajinské mesto Bachmut, čo by Moskve pomohlo v snahách o ovládnutie celej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Spojené štáty v piatok oznámili, že uvaľujú nové sankcie na Vagnerovu skupinu. Obviňujú ju z dovážania severokórejských zbraní do Ruska na použitie v ukrajinskom konflikte. Vagnerova skupina to popiera, a tiež z verbovania ruských väzňov do bojov na Ukrajine.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že Vagnerova skupina je "kriminálna organizácia, ktorá sa naďalej dopúšťa rozsiahlych ukrutností a porušovania ľudských práv".