Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vagnerovci prestali na Ukrajinu verbovať väzňov, tvrdí Prigožin

Na archívnej snímke grafit známeho pouličného umelca známeho pod menom TvBoy, ktorý sa nachádza na stene štadióna zničeného po útoku ruskej armády v mesta Irpiň v Kyjevskej oblasti v pondelok 30. januára 2023 Foto: TASR/AP

Vagnerovci začali verbovať trestancov z ruských väzníc vlani v lete.

Moskva 9. februára (TASR) - Ruská žoldnierska Vagnerova skupina prestala do boja na Ukrajine verbovať väzňov, oznámil vo štvrtok jej zakladateľ Jevgenij Prigožin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Nábor väzňov Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou bol úplne zastavený... Plníme si všetky naše povinnosti voči tým, ktorí pre nás teraz pracujú," reagoval Prigožin na žiadosť ruských médií o vyjadrenie.

Vagnerovci začali verbovať trestancov z ruských väzníc vlani v lete. Prigožin, ktorý si sám v časoch Sovietskeho zväzu odsedel deväť rokov, pritom sľúbil naverbovaným väzňom, že ak na Ukrajine prežijú pol roka, bude im odpustený trest.

Vagnerova skupina neposkytla informácie o počte naverbovaných väzňov. Z údajov, ktoré v novembri zverejnila ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN), však vyplýva, že medzi augustom a novembrom klesol počet väzňov v Rusku o vyše 20.000. Ide o najväčší pokles za vyše desať rokov.

V decembri okrem toho agentúra Reuters informovala, že americké spravodajské služby sa domnievajú, že za Vagnerovcov bojuje na Ukrajine až 40.000 väzňov. V takom prípade by tvorili prevažnú väčšinu príslušníkov tejto žoldnierskej skupiny.

Rola Vagnerovcov vo vojne na Ukrajine je v uplynulých mesiacoch stále dôležitejšia. Títo žoldnieri stáli napríklad aj na čele niekoľko mesiacov trvajúceho útoku na mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, píše Reuters.