Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vagnerovci tvrdia, že majú pod kontrolou zhruba 70% mesta Bachmut

Ukrajinský vojak kráča v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ruské sily sa pokúšajú dobyť Bachmut ležiaci v oblasti Donbasu už od augusta minulého roku.

Moskva 20. marca (TASR) - Šéf ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov Jevgenij Prigožin v pondelok vyhlásil, že jeho sily majú pod kontrolou viac ako polovicu východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa stalo dejiskom dosiaľ najdlhšie trvajúcej bitky od začiatku ruskej ofenzívy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V tomto okamihu kontrolujú jednotky vagnerovcov zhruba 70 percent mesta Bachmut a pokračujú v operáciách na dokončenie jeho oslobodenia," uviedol Prigožin v otvorenom liste adresovanom ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

V tomto liste zverejnenom na sociálnych sieťach Prigožin vyzýva šéfa rezortu obrany, aby vagnerovcom poskytol potrebné vybavenie na zastavenie protiofenzívy, ktorú Ukrajinci podľa jeho slov chcú spustiť koncom marca alebo v apríli.

Agentúra Reuters píše, že je to po prvý raz, čo Prigožin zverejnil takúto korešpondenciu s ministrom obrany, ktorého v posledných mesiacoch opakovane verejne kritizoval za spôsob vedenia vojny.

Ruské sily sa pokúšajú dobyť Bachmut ležiaci v oblasti Donbasu už od augusta minulého roku. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj vyhlásil, že mesto má pre krajinu "najvyšší strategický význam". "Je kľúčové pre stabilitu obrany celého frontu," uviedol Zalužnyj.