Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vagnerovci už podľa Prigožina prakticky obkľúčili Bachmut

Na snímke z videa šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin na bližšie nešpecifikovanom mieste na Ukrajine sa obracia na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby stiahol zvyšné ukrajinské sily z Bachmutu a zachránil ich životy. Foto: TASR/AP

Šéf vagnerovcov zároveň vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby svoje jednotky z tohto mesta stiahol, píše Guardian.

Moskva 3. marca (TASR) - Bojovníci ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina "prakticky obkľúčili" východoukrajinské mesto Bachmut, o dobytie ktorého sa Rusko neúspešne pokúša už niekoľko mesiacov. V piatok to vyhlásil šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, informuje TASR na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian. Pravdivosť Prigožinovho vyhlásenia nebolo možné nezávisle overiť.

Podľa Prigožina zostala jednotkám Kyjeva voľná len jediná cesta na opustenie Bachmutu. "Jednotky polovojenskej Vagnerovej skupiny prakticky obkľúčili Bachmut, zostáva len jediná cesta," povedal vo videu, ktoré bolo zverejnené v piatok.

Šéf vagnerovcov zároveň vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby svoje jednotky z tohto mesta stiahol, píše Guardian.

Vagnerova skupina zohráva v bojoch o Bachmut významnú úlohu. Ruské sily dosiahli v uplynulých mesiacoch v okolí mesta značný postup a ohrozili tak zásobovacie trasy pre ukrajinských obrancov Bachmutu.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko na Bachmut neustále útočí a stále postupuje. Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho totiž "nemá zmysel držať mesto za každú cenu".