Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vagnerovu skupinu označili USA za medzinárodnú kriminálnu organizáciu

Na snímke návštevníci sa rozprávajú vo Vagnerovom centre počas oficiálneho otvorenia 4. novembra 2022 v Petrohrade. Ruská súkromná polovojenská organizácia, známa aj ako Vagnerova skupina, otvorila v Petrohrade svoje prvé centrum pre inovácie zamerané na posilnenie obranyschopnosti Ruska. Foto: TASR/AP

Tieto činy podľa Kirbyho potvrdzujú "transkontinentálnu hrozbu", ktorú Vagnerova skupina predstavuje.

Washington 20. januára (TASR) - Spojené štáty v piatok označili ruskú súkromnú vojenskú Vagnerovu skupinu za "nadnárodnú kriminálnu organizáciu" a zavedú voči nej sankcie. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že Vagnerova skupina je "kriminálna organizácia, ktorá sa naďalej dopúšťa rozsiahlych ukrutností a porušovania ľudských práv".

Americké ministerstvo financií na túto organizáciu uvalí ďalšie sankcie. Biely dom takisto zverejnil snímky, na ktorých Rusko dostáva zbrane od Severnej Kórey. Údajne boli určené na podporu Vagnerovcov, ktorí spolu s armádou bojujú na Ukrajine. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena pôvodne Severnú Kóreu obvinila, že poskytuje zbrane Rusku, píše AP.

Tieto činy podľa Kirbyho potvrdzujú "transkontinentálnu hrozbu", ktorú Vagnerova skupina predstavuje. Americká vláda v piatok zverejnila snímku s dátumom 18. novembra minulého roka, ktorá podľa vlády zachytáva ruské železničné vozne so zbraňami na trase medzi Ruskom a KĽDR.