Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vakcína od Pfizer mala podľa štúdie účinnosť 33 % pri nákaze omikronom

Na archívnej snímke ampulka s vakcínou proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Pfizer-Biontech. Foto: TASR/AP

Voči predchádzajúcim variantom koronavírusu táto vakcína poskytovala 80-percentnú ochranu, pripomína AP.

Johannesburg 14. decembra (TASR) - Dve dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNtech poskytujú len 33-percentnú ochranu pred nákazou koronavírusovým variantom omikron. Pred hospitalizáciou však chránia na úrovni 70 percent. Vyplýva to z utorok zverejnených výsledkov rozsiahlej štúdie v Juhoafrickej republike (JAR), informovala agentúra AP.

Výsledky podľa AP podporujú predchádzajúce tvrdenia, že vakcína Pfizer nie je proti omikronu taká účinná, ako bola proti variantu delta.

Voči predchádzajúcim variantom koronavírusu táto vakcína poskytovala 80-percentnú ochranu, pripomína AP. Pokles účinnosti je pravdepodobne spôsobený nižšou citlivosťou protilátok v ľudskom tele. Tá je výsledkom rozsiahlych mutácii na tzv. hrotovej bielkovine (spike protein) variantu omikron.

Ochrana pred hospitalizáciou bola v prípade predchádzajúceho variantu delta na úrovni 93 percent, uvádza AP.

Štúdiu uskutočnili spoločnosť Discovery Health, ktorá je najväčším súkromným poskytovateľom zdravotného poistenia v JAR, a Juhoafrická rada pre lekársky výskum (SAMRC).

Ide o prvú rozsiahlu analýzu účinnosti vakcín v oblasti, kde variant omikron v novembri po prvý raz zaznamenali. Uskutočnili ju na vzorke viac ako 211.000 pozitívnych výsledkov testov na ochorenie COVID-19. Z nich 41 percent tvorili dospelé osoby zaočkované oboma dávkami.

Približne 78.000 týchto pozitívnych výsledkov – získaných od 15. novembra do 7. decembra – je pripisovaných variantu omikron. Vedci upozornili, že výsledky štúdie sú ešte len predbežné a ešte ich neposúdili ďalší experti (peer review).

JAR v súčasnosti zaznamenáva prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom, ktorý je spôsobený novým variantom omikron. Ryan Noach z Discovery Health uviedol, že nárast počtu nových prípadov je počas štvrtej vlny vyvolanej omikronom výrazne prudší ako v predchádzajúcich vlnách.