Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vakcína spoločnosti CureVac má 47-percentnú účinnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska Únia vlani v novembri uzatvorila s CureVac zmluvu na kúpu 225 miliónov dávok vakcín s možnosťou požiadať o dodanie ďalších 180 miliónov dávok.

Berlín 17. júna (TASR) - Nemecká farmaceutická spoločnosť CureVac oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 má len 47-percentnú účinnosť. Očkovacia látka bola otestovaná na približne 40.000 dobrovoľníkoch v Európe a Latinskej Amerike, u ktorých sa vyskytlo 13 variantov vírusu. Informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

"Aj keď sme dúfali v lepší výsledok pri priebežnej analýze, uvedomili sme si, že pri takom bezprecedentnom množstve variantov vírusov bude veľkou výzvou preukázať vysokú účinnosť," uviedol šéf firmy CureVac Franz-Werner Haas. Dodal, že testy budú ešte pokračovať a "celková účinnosť vakcíny sa môže ešte zmeniť".

Zavedenie vekových limitov pre používanie vakcín Johnson & Johnson a AstraZeneca v súvislosti s veľmi zriedkavými prípadmi spájanými s krvnými zrazeninami podľa Reuters zvýšilo šance, že o túto vakcínu bude v Európe záujem. Takisto sa očakávalo, že vakcína CureVac pomôže aj v krajinách s nízkym a stredným príjmom, ktoré v rámci globálnej imunizácie zaostávajú za bohatšími štátmi.

Európska Únia vlani v novembri uzatvorila s CureVac zmluvu na kúpu 225 miliónov dávok vakcín s možnosťou požiadať o dodanie ďalších 180 miliónov dávok, len čo sa vakcína ukáže ako bezpečná a účinná proti novému typu koronavírusu.