Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Valentina Tereškovová zostane čestnou občiankou Českých Budějovíc

Prvá kozmonautka sveta prichádza na vládnej limuzíne Čajka do rezidencie ruského prezidenta Vladimira Putina. Foto: TASR/AP

Návrh na odobratie občianstva podal ľudovec Šimon Heller, podľa ktorého sa podieľa na "diktátorskom režime" ruského prezidenta Vladimira Putina.

Praha 13. mája (TASR) - Prvá žena vo vesmíre Valentina Tereškovová bude aj naďalej čestnou občiankou mesta České Budějovice. Rozhodlo o tom v stredu tamojšie zastupiteľstvo, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Bývalá sovietska kozmonautka je čestnou občiankou tohto českého mesta od roku 1978. Návrh na odobratie občianstva podal ľudovec Šimon Heller, podľa ktorého sa podieľa na "diktátorskom režime" ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Poslankyňou najvyššieho sovietu ZSSR, respektíve Štátnej dumy je od roku 1966. Je iniciátorkou ústavného návrhu predĺženia mandátu prezidenta Vladimira Putina, ktorý mu umožní zostať pri moci až do roku 2036," vyhlásil Heller.

Zajedno s ním bol Jan Piskač (Piráti). "Dnes sme Ruskou federáciou zaradení na zoznam nepriateľských štátov. Oni s nami vlastne vstúpili do vojny, hoci je to vojna možno hybridná, studená. Máme tu ponechať ako čestnú občianku exponentku tohto režimu?" vyhlásil.

Drvivú väčšinu poslancov však Heller ani Piskač nepresvedčili. Zo 42 bolo za vyčiarknutie Tereškovovej zo zoznamu čestných občanov iba štyria. Poslanci naprieč politickým spektrom totiž vnímajú Tereškovovú ako prvú ženu vo vesmíre a legendu určitej doby, píšu Novinky.

"Táto žena je tiež držiteľkou Zlatej medaily OSN za mier. Ja si ju vážim a veľa som čítal o jej lete. Navštívila aj južné Čechy a bola ľuďmi veľmi oslavovaná. Ja ten návrh nepodporím," konštatoval Roman Kubíček (ANO).

Za predmetný návrh nehlasoval ani Viktor Lavička (ANO). "Čo sa týka tejto dámy, pýtal som sa aj svojej matky. Pre nich to bol vtedy idol. Nebolo to politické, ale dôkaz toho, že žena dokáže viac než mnohí muži," podotkol.

Jan Zahradník (ODS) nabádal k zdravému rozumu. "Kolega Heller by mal návrh vziať späť. Odobratie čestného občianstva Valentine Tereškovovej nechcem a som proti," zdôraznil.