Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Valné zhromaždenie OSN formálne uznalo palestínsky štát

Foto: TASR

Takýto výsledok hlasovania sa očakával. Uznanie Palestíny je však platné iba v rámci OSN. Rovnaký štatút má Vatikán. Slovensko sa zdržalo hlasovania.

New York 30. novembra (TASR) - Valné zhromaždenie OSN dnes väčšinou hlasov formálne súhlasilo so zmenou štatútu palestínskych území z pridruženej "entity" na nečlenský pozorovateľský štát.

S týmto krokom vyslovilo súhlas 138 zo 193 členských štátov VZ OSN, deväť (Česká republika, USA, Izrael, Kanada, Marshallove ostrovy, Mikronézia, Nauru, Palau, Panama) bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania. Palestínčanom stačila na zmenu štatútu jednoduchá väčšina 97 hlasov. Slovensko sa zdržalo hlasovania.

Takýto výsledok hlasovania sa očakával. Izrael a Spojené štáty však varovali, že v takomto prípade pozastavia prísun finančných prostriedkov pre Palestínsku samosprávu.

USA následne prostredníctvom svojej veľvyslankyne v OSN Susan Riceovej vyzvali Palestínčanov a Izraelčanov, aby obnovili priame mierové rozhovory bez predbežných podmienok vo všetkých otázkach, ktoré ich rozdeľujú. Riceová prisľúbila, že Washington bude obe strany "energicky" podporovať v tomto úsilia.

Uznanie Palestíny je však platné iba v rámci OSN. Rovnaký štatút má Vatikán. Palestínski zástupcovia sa budú môcť zúčastňovať na práci výborov a vystupovať v nich v rozprave, Palestína však nie je plnoprávnym členom OSN a vo Valnom zhromaždení nemá hlasovacie právo. Žiadny členský štát OSN nie je povinný uznať Palestínu.


Slovensko sa pri hlasovaní o štatúte Palestíny zdržalo hlasovania

Slovensko sa hlasovania zdržalo. Informoval o tom tlačový odbor slovenského ministerstva zahraničných vecí (MZV SR).

Slovensko podporuje myšlienku samostatného palestínskeho štátu, žijúceho bok po boku so židovským štátom, zároveň sa však domnieva, že naplnenie štátnosti Palestíny by malo byť výsledkom - a nie začiatkom - mierového procesu, píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Otázky štátnosti majú svoju vnútornú logiku a často komplikovanú postupnosť; rozhodnutia na pôde OSN v New Yorku by mali byť potvrdením dohodnutých riešení, uvádza komuniké.

Hlasovanie Slovenska nemožno spájať s momentálnym dianím a realitou na okupovaných palestínskych územiach: neznamená ústup SR od odsudzovania pokračujúceho rozširovania nelegálnych izraelských osád či jednostranných krokov oboch aktérov konfliktu, zdôrazňuje rezort slovenskej diplomacie.

"Slovensko dôsledne odsudzuje všetky formy silového riešenia sporov, terorizmu a porušovania ľudských práv. Výsledok hlasovania znamená zároveň zodpovednosť pre predstaviteľov oboch strán aktívne prispieť k riešeniu blízkovýchodného problému mierovou cestou."

"Zastávame názor", píše slovenský rezort diplomacie vo svojom stanovisku, "že cestou k dlhodobému a stabilnému riešeniu sú priame rokovania, ktoré, pevne veríme, povedú k stabilite, prosperite a trvalému mieru medzi oboma národmi. Naším záujmom je definitívne vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, preto obe strany opätovne vyzývame, aby podnikli všetky kroky k obnoveniu rokovaní," uzatvára tlačový odbor MZV SR.



Reakcie na formálne uznanie Palestíny

Mahmúd Abbás
Foto: TASR/AP
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vo vystúpení pred hlasovaním povedal, že je to "posledná šanca", ako zachrániť riešenie situácie v podobe dvoch štátov - Palestíny s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom a Izraela.

"Vyzývam Valné zhromaždenie, aby dnes vydalo rodný list palestínskeho štátu," povedal. "Prišli sme za vami s otvorenými ranami z nedávnej izraelskej agresie. Ešte pochovávame našich mučeníkov," uviedol ďalej Abbás.

Na mierové politické a diplomatické úsilie Palestíny o získanie štatútu pozorovateľa odpovedal Izrael podľa Abbása prívalom hrozieb. Niektoré z nich uskutočnil "barbarským a hrozným spôsobom, ako pred niekoľkými dňami v Gaze".

Benjamin Netanjahua
Foto: TASR/AP Photo
"Tým, že sa Palestínčania obrátili na OSN, porušili dohody s Izraelom a Izrael bude podľa toho konať," uviedol v reakcii na Twitteri úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Abbásove slová na pôde OSN boli "nepriateľské a jedovaté" a plné "falošnej propagandy". "To nie sú slová človeka, ktorý chce mier," konštatoval Netanjahuov úrad.

Izraelský veľvyslanec v OSN Ron Prosor v rozprave obvinil Palestínčanov, že v rozpore so svojimi sľubmi sa neusilujú o mier. "Izrael chce mier. Opakovanie sme podávali ruku. Odpoveďou bolo odmietnutie, násilie a terorizmus," povedal Prosor. Palestínčania podľa neho využili každý ústupok na novú agresiu. "Pásmo Gazy sa stalo základňou na odpaľovanie rakiet na Izrael. A my nedovolíme, aby sa stalo základňou pre iránsky terorizmus," konštatoval Prosor.

Z členských krajín EÚ nepodporuje zmenu štatútu palestínskych území okrem iných Nemecko, ktoré sa pri hlasovaní zdržalo. Podľa svojho veľvyslanca v OSN Petra Wittiga by to mohlo skomplikovať mierové rozhovory. Nemecko podporuje model dvoch štátov, ale "palestínsky štát môže vzniknúť iba prostredníctvom priamych rozhovorov s Izraelom."

Naopak, Francúzsko si podľa svojho veľvyslanca Gérarda Arauda v OSN myslí, že nový štatút palestínskych území môže byť krokom na ceste k modelu dvoch štátov.

Tisíce Palestínčanov v noci nadnes oslavovali hlasovanie vo VZ OSN na západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy ohňostrojmi, trúbením a streľbou do vzduchu.
Foto: TASR/AP
Tisíce Palestínčanov v noci nadnes oslavovali hlasovanie vo VZ OSN na západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy ohňostrojmi, trúbením a streľbou do vzduchu. Hoci pásmo Gazy kontroluje od roku 2007 radikálne islamské hnutie Hamas, vidieť bolo aj žlté vlajky umierneného Fatahu a obyvatelia prevolávali prezidenta Mahmúda Abbása za "hrdinu", informovala agentúra DPA.

Najväčšie zhromaždenie sa konalo v Ramalláhu, politickom a hospodárskom centre na Západnom brehu, kde asi 3000 ľudí sledovalo Abbásov bojovný prejav. Vedľa premietacieho plátna visel obrovský plagát zosnulého palestínskeho vodcu Jásira Arafata. Muži, ženy a deti tancovali v rytme vlasteneckej hudby a kričali "Palestína, Palestína". V rozhlase vysielali piesne ako S Božou pomocou vyhlásime náš štát, napísala DPA.



PZ RE: Hlasovanie o štatúte Palestíny v OSN je hlasom za mier, nie proti Izraelu

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) dnes privítalo, že Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vo štvrtok súhlasilo so zmenou štatútu palestínskych území z pridruženej "entity" na nečlenský pozorovateľský štát. Podľa PZ RE to bolo hlasovanie pre mier a nie proti Izraelu.

"Hlasovanie Valného zhromaždenia OSN je silným dôkazom toho, že medzinárodné spoločenstvo podporuje model dvoch štátov. Toto bolo hlasovanie o mieri a nie hlasovanie proti Izraelu," uviedol spravodajca PZ RE pre Blízky východ Pietro Marcenaro.

Taliansky poslanec v mene PZ RE vyjadril nádej, že rozhodnutie, ktoré sa zrodilo v OSN, keď 138 zo 193 členských štátov VZ OSN podporilo palestínsku žiadosť, povedie k otvoreniu novej fázy rokovaní medzi Izraelom a palestínskou samosprávou.

"Rada Európy bola vždy priestorom pre dialóg, izraelskí a palestínski poslanci sa tu stretávajú už dlhú dobu, a preto ako spravodajca dúfam, že zmeny z New Yorku povedú k pokroku v dialógu medzi oboma stranami," uviedol Marcenaro.

Izraelský parlament, Knesset, má štatút pozorovateľa v PZ RE od roku 1957. Palestínska národná rada dostala štatút Partner pre demokraciu v PZ RE v októbri 2011.