Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Valné zhromaždenie schválilo ďalších päť nestálych členov BR OSN

Na archívnej snímke z 25. marca 2022 mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v súvislosti s testom severokórejskej medzikontinentálnej balistickej rakety v sídle OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Päť nových nestálych členov BR OSN nahradí Nórsko, Írsko, Indiu, Keňu a Mexiko.

New York 9. júna (TASR) - Švajčiarsko, Malta, Japonsko, Mozambik a Ekvádor budú nestálymi členmi Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) na nasledujúce dva roky, počnúc rokom 2023. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) zvolilo týchto päť nových členských krajín vo štvrtok v hlasovaní, ktorého výsledok nebol veľkým prekvapením, keďže viac ďalších kandidátov nebolo.

Päť nových nestálych členov BR OSN nahradí Nórsko, Írsko, Indiu, Keňu a Mexiko.

Švajčiarsko sa stane nestálym členom rady po prvý raz, kým pre Maltu to bude už jej druhé členstvo, pripomína DPA.

Bezpečnostná rada OSN je jediným orgánom svetovej organizácie, ktorý má právomoc prijímať rezolúcie záväzné na základe medzinárodného práva.

Spojené štáty, Čína, Rusko, Británia a Francúzsko sú piatimi stálymi členmi BR OSN, ktorí majú právo veta. V súčasnosti sú nestálymi členmi rady aj Ghana, Gabon, Brazília, Albánsko a Spojené arabské emiráty (SAE), ktorých funkčné obdobie sa uzavrie koncom roka 2023, píše DPA.