Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Van der Bellen podľa odhadov vyhral rakúske prezidentské voľby

Na archívnej snímke rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Foto: TASR/AP

Van der Bellen podľa ORF získal viac než 55 percent hlasov.

Viedeň 9. októbra (TASR) - Úradujúci rakúsky prezident Alexander Van der Bellen bol v nedeľu opätovne zvolený do úradu. Vyplýva to z exit pollu verejnoprávnej televízie ORF po zatvorení volebných miestností. TASR správu prevzala z agentúr APA, AFP a DPA.

Van der Bellen podľa ORF získal viac než 55 percent hlasov. To by malo stačiť na to, aby sa vyhol druhému kolu volieb, píše DPA. Jeho najväčší rival, Walter Rosenkranz, získal podľa exit pollu 18,4 percenta hlasov. Konečné výsledky volieb sa očakávajú až v pondelok.

Van der Bellen (78) kandidoval ako nezávislý, v minulosti bol lídrom strany Zelení. Rosenkranza nominovala pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Na zvolenie musí úspešný kandidát získať v prvom kole absolútnu väčšinu nad 50 percent platných hlasov. V opačnom prípade sa do druhého kola o štyri týždne prebojujú dvaja najúspešnejší kandidáti.

Volebné miestnosti v Rakúsku za zatvorili o 17.00 h. Volebná účasť dosiahla 66,1 percenta, píše APA s odvolaním sa na inštitút ARGE Wahlen.

Viac než 6.363.400 oprávnených voličov si v nedeľu vyberalo spomedzi siedmich kandidátov. Funkčné obdobie rakúskeho prezidenta jej šesť rokov a ten istý kandidát môže byť opakovane zvolený len raz.

Profil Alexandra Van der Bellena, opätovne zvoleného prezidenta Rakúska.



Alexander Van der Bellen sa narodil 18. januára 1944 vo Viedni. Jeho matka bola Estónka a otec Rus s holandskými koreňmi. Ruštinu, ako prvý jazyk svojich rodičov sa nikdy neučil. Z otcovej strany má šľachtických predkov, ktorí sa ešte okolo roku 1700 presťahovali z vtedajšieho Holandska do cárskeho Ruska. Odtiaľ časť rodiny na jar roku 1919, teda po boľševickej revolúcii, utiekla do Estónska a odtiaľ do Nemecka. Rodina si už v tom čase zmenila časť priezviska zo šľachtického von na Van.

Prezidentovi rodičia sa z utečeneckého tábora vo Wernecku pri Schweinfurte presťahovali do Rakúska, pripojeného k nacistickej Tretej ríši. Neskôr rodina ušla pred Červenou armádou do údolia Kaunertal v Tirolsku, kde budúci prezident vyrastal.

Po absolvovaní ľudovej školy maturoval v roku 1962 na gymnáziu v Innsbrucku. V tom istom roku začal v rodnom meste študovať ekonómiu na Univerzite Innsbruck a štúdiá ukončil v roku 1966. O štyri roky neskôr získal doktorát.

V rokoch 1968 - 1970 bol vedeckým asistentom na Inštitúte financií na Univerzite v Innsbrucku. Paralelne však pôsobil aj na Spolkovej akadémii verejnej správy vo Viedni a na univerzite v hlavnom meste, kde bol prodekanom aj dekanom na Fakulte sociálnych a ekonomických vied (1990 – 1994). Odborník na financie bol profesorom ekonómie na univerzitách vo Viedni a v Innsbrucku.

"Mojim domovom je Tirolsko, Viedeň, Rakúsko a Európa," hovorí Alexander Van der Bellen. Jeho politickými vzormi sa stali bývalý americký prezident John F. Kennedy (1961 - 1963) a bývalý rakúsky kancelár Bruno Kreisky (1970 - 1983).

Najskôr vstúpil do Sociálno-demokratickej strany Rakúska (SPÖ), ale v roku 1992 rozšíril rady rakúskych Zelených. V rokoch 1997 - 2008 sa stal ich lídrom a v rokoch 1999 - 2008 aj šéfom ich parlamentného klubu, v ktorom pôsobil už od roku 1994. V rokoch 2012 - 2015 bol členom viedenského obecného zastupiteľstva a krajinského parlamentu.

V poradí deviatou hlavou Rakúskej republiky sa Alexander Van der Bellen stal po opakovanom druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 4. decembra 2016. Rakúsky najvyšší súd totiž pre nezrovnalosti pri zrátavaní hlasov výsledky májového druhého kola anuloval (22. mája 2016) a nariadil opakovanie volieb. Slávnostnú prísahu zložil a funkcie sa ujal 26. januára 2017.

Konečné výsledky volieb majú byť známe najskôr v pondelok. Ak oficiálne výsledky potvrdia, že Van der Bellen svoj post obhájil už v prvom kole, zaistí si druhé šesťročné funkčné obdobie.

Umierneného, bývalého lídra strany Zelených, ktorý kandidoval ako nezávislý kandidát, podporovali všetky rakúske parlamentné strany okrem pravicovej nacionalistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Tak, ako jeho predchodca v prezidentskom úrade sociálny demokrat Heinz Fischer (2004 - 2016), aj Alexander Van der Bellen bude slúžiť dve volebné obdobia.


Zdroj: https://www.bundespraesident.at