Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Van der Bellen zložil prezidentskú prísahu pre druhé funkčné obdobie

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, foto z archívu. Foto: TASR/AP

EÚ ešte len musí nájsť svoju geostrategickú rolu, povedal 79-ročný prezident.

Viedeň 26. januára (TASR) - Alexander van der Bellen zložil vo štvrtok slávnostnú prísahu pre druhé funkčné obdobie v úrade prezidenta Rakúska. Pri tejto príležitosti vyzval na jasnejšie postoje Európskej únie v medzinárodných otázkach. TASR informuje podľa agentúry DPA.

EÚ ešte len musí nájsť svoju geostrategickú rolu, povedal 79-ročný prezident. "Inak budú nad nami vládnuť iní," dodal.

Bývalý líder strany Zelených zložil prezidentskú prísahu pre ďalšie šesťročné funkčné obdobie pred členmi oboch komôr rakúskeho parlamentu.

V interview pre verejnoprávnu stanicu ORF v predvečer ceremónie hlava štátu odpovedal aj na otázku, či poverí lídra krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herberta Kickla zostavením vlády, ak by zvíťazil vo voľbách.

Odpovedal, že sa nebude snažiť "pomáhať k moci protieurópskej strane; strane, ktorá neodsudzuje vojnu Ruska proti Ukrajine".

Prieskum verejnej mienky pre magazín Profil naznačuje, že v súčasnosti podporuje FPÖ 28 percent Rakúšanov. Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) má 24 percent a Rakúska ľudová strana (ÖVP) vedená kancelárom Karlom Hehammerom 22 percent.

Van der Bellen vlani v októbri už v prvom kole priamych prezidentských volieb získal 56,7 percenta hlasov. Podporovala ho väšina parlamentných strán a nepostavila vlastného kandidáta. Proti nemu boli len FPÖ a niektoré menšie zoskupenia.