Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vandali poškodili v Austrálii stopu dinosaura starú 115 miliónov rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa správcov parku niekto poškodil 30-centimetrovú stopu kladivom. Odtlačok sa nachádza v prímorskom a pobrežnom parku Bunurong.

Melbourne 20. decembra (TASR) - Neznámi vandali poškodili v juhoaustrálskom štáte Viktória stopu dinosaura starú 115 miliónov rokov. Informovali o tom v stredu miestne médiá.

Podľa správcov parku niekto poškodil 30-centimetrovú stopu kladivom. Odtlačok sa nachádza v prímorskom a pobrežnom parku Bunurong, pomenovanom po tamojších domorodých austrálskych obyvateľoch, zhruba 145 kilometrov juhovýchodne od Melbourne. Oblasť je jednou z mála lokalít na svete, kde sa nachádzajú pozostatky dinosaurov z ľadovej doby.

"Skala je dostatočne tvrdá, takže to vyzerá, akoby ju niekto obil kladivom a odlomil kusy kameňa lemujúce okraj stopy," povedal pre stanicu ABC Brian Martin z parku.

Stopa pravdepodobne pochádza od sedem metrov vysokého mäsožravého dinosaura stojaceho na dvoch nohách. Objavili ju v roku 2006. Vedci už skôr sňali z nálezu silikónový odtlačok, jeho originál sa ale rozhodli pre návštevníkov parku nechať na svojom pôvodnom mieste, kde sa nachádzal uplynulé milióny rokov, uviedla agentúra DPA.

"Vzrušenie zo zážitku vidieť skutočný odtlačok dinosaura sa zmiešal s bezohľadným činom vandalizmu," povedal vo vyhlásení Mike Cleeland z tamojšieho strediska pre životné prostredie.

Odlomené kusy skaly sa podarilo nájsť a Cleeland verí, že odtlačok vedci z múzeí štátu Viktória v Melbourne dokážu zreštaurovať.

Správcovia parku tento čin vyšetrujú ako vandalizmus a pátrajú po vinníkoch.