Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vandali poškodili v palestínskej štvrti Jeruzalema vyše 160 áut

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Incident sa odohral na predmestí Šu'afat na východe Jeruzalema.

Jeruzalem 9. decembra (TASR) - Izraelská polícia vyšetruje prípad poškodenia viac ako 160 áut zaparkovaných v uliciach palestínskeho predmestia Jeruzalema. Podľa agentúry AFP má polícia podozrenie, že ide o rasovo motivovaný čin. Po páchateľoch, ktorí z miesta činu ušli, polícia pátra.

Incident sa odohral na predmestí Šu'afat na východe Jeruzalema. Autá, ktoré tam boli zaparkované, mali prerezané pneumatiky a boli na nich nápisy ako "Arabi=nepriatelia", "V našej krajine niet miesta pre nepriateľov" či "Nemôžeme mlčať, keď útočia na Židov".

Miestny predstaviteľ v rozhovore pre izraelskú televíziu KAN uviedol, že podľa záberov z bezpečnostných kamier sa vandalský čin odohral v noci na pondelok, za silného dažďa. Dodal, že páchateľmi boli zrejme praktizujúci židia.

Incident má charakteristické znaky útokov z minulosti, keď vandali sprejovali na múry domov či autá slovo "cenovka", v hebrejčine "tag mechir". Židovskí extrémisti zvyknú tento znak používať, aby sa mstili za útoky na Izraelčanov alebo vyjadrili protest voči politike židovského štátu, ktorý podľa nich Palestínčanom nadŕža.