Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vandali v Solúne pokreslili pamätník venovaný Židom

Hroby na židovskom cintoríne v Solúne Foto: TASR/AP

Agentúra AFP pripomína, že ide už o druhý takýto incident, ku ktorému došlo za posledné týždne v tomto druhom najväčšom gréckom meste.

Atény 12. januára (TASR) - Najvyššie postavený židovský orgán v Grécku vo štvrtok informoval, že vandali v meste Solún zhanobili pamätník venovaný židom zabitým počas holokaustu. Agentúra AFP pripomína, že ide už o druhý takýto incident, ku ktorému došlo za posledné týždne v tomto druhom najväčšom gréckom meste. Informuje o tom TASR.

Nástennú maľbu pripomínajúcu deportáciu solúnskych židov do nacistických koncentračných táborov Auschwitz-Birkenau pokreslili vandali hákovými krížmi a ďalšími nacistickými symbolmi.

"Antisemitskí vandali sa voľne potulujú a nerušenie hanobia akýkoľvek pokus o uchovanie pamiatky holokaustu v Solúne," uviedla Ústredná rada židovských obcí v Grécku (KIS).

Vandali v decembri obdobným spôsobom zhanobili v areáli Aristotelovej univerzity v Solúne pamätník venovaný niekdajšiemu židovskému cintorínu, ktorý v roku 1942 zničili nacisti. Vandali naň nasprejovali hákový kríž a ďalšie nacistické symboly.

Polícia v súvislosti s oboma prípadmi dosiaľ nikoho nezadržala. "Opätovne vyzývame úrady, aby prijali všetky opatrenia potrebné na zadržanie a stíhanie páchateľov," uviedla na svojej webstránke KIS a označila za neprijateľné, aby osoby zodpovedné za takýto vandalizmus zostávali na slobode.

K hanobeniu židovských pomníkov či cintorínov dochádza v Grécku pomerne často. AFP uvádza, že v tejto krajine sú relatívne rozšírené antisemitské nálady, pričom v súčasnej konzervatívnej vláde premiéra Kyriakosa Mitsotakisa sú dokonca traja ministri, ktorí boli v minulosti poprednými členmi krajne pravicovej strany.

V Grécku žije v súčasnosti približne 6000 židov. Odhaduje sa, že počas holokaustu zahynulo približne 60.000 gréckych židov, čo predstavuje zhruba 83 percent z počtu, v akom žili v tejto krajine pred druhou svetovou vojnou.