Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vandali znečistili rezidenciu ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne

Na archívnej snímke mníšky prechádzajú okolo Baziliky svätého Petra a prázdneho Námestia svätého Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Juraš na sociálnej sieti oznámil, že viaceré webové stránky Vatikánu boli z dôvodu hackerských útokov nedostupné.

Rím 2. decembra (TASR) - Neznámi vandali znečistili v noci na piatok rezidenciu ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne Andrija Juraša výkalmi. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

Vandalom sa podarilo do rezidencie vniknúť a vchodové dvere, schodisko a steny pokryť výkalmi.

Juraš v stredu na sociálnej sieti oznámil, že viaceré webové stránky Vatikánu boli z dôvodu hackerských útokov nedostupné. Tieto útoky označil za reakciu Ruska na nedávne vyjadrenia pápeža Františka.

Na ukrajinský konzulát v Neapole neznámy odosielateľ poslal obálku, v ktorej boli oči zo zvierat. Kyjev v piatok oznámil, že krvavé obálky s očami zvierat boli poslané na veľvyslanectvá a konzuláty v piatich európskych krajinách - v Holandsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku a Taliansku.

Polícia v piatok evakuovala budovu ukrajinského konzulátu v Brne a jej najbližšie okolie. Príčinou bola zásielka podobná tzv. listovým bombám, ktoré v posledných dňoch zachytili v Španielsku.


Zásielky obsahujúce výbušninu zachytili na viacerých miestach v Španielsku. V stredu jedna vybuchla na ukrajinskom veľvyslanectve v Madride, vo štvrtok ďalšiu doručili na americké veľvyslanectvo. Okrem ambasád ich dopravili aj na španielske ministerstvo obrany, leteckú základňu Torrejón de Ardoz a do zbrojárskej firmy v Zaragoze vyrábajúcej granátomety expedované na Ukrajinu.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba incidenty na ukrajinských veľvyslanectvách označil za "dobre naplánovanú kampaň teroru a zastrašovania ukrajinských veľvyslanectiev a konzulátov".