Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vandenbergova letecká základňa mení názov na základňu vesmírnych síl

Na archívnej snímke z 23. februára 2021 test medzikontinentálnej balistickej rakety Minuteman III na kalifornskej Vandenbergovej základni vzdušných síl. Foto: TASR/AP

Zmena označenia zariadení vzdušných síl ako zariadení vesmírnych síl je rozhodujúca pre vytvorenie odlišnej kultúry a identity vesmírnych síl, uvádza sa vo vyhlásení základne.

Washington 14. mája (TASR) - Vandenbergovu základňu vzdušných síl (Vandenberg Air Force Base) v americkom štáte Kalifornia premenujú na Vandenbergovu základňu vesmírnych síl (Vandenberg Space Force Base). Jej názov sa zmení počas piatkového ceremoniálu na prehliadkovej ploche tejto rozľahlej základne, informovala tlačová agentúra AP.

Zmena názvu súvisí s tým, že na tejto základni sa testujú balistické strely a vykonávajú orbitálne štarty pre obranu, vedu, ako aj pre komerčné účely. Vesmírne sily vznikli ako šieste uniformované vojenské odvetvie amerických ozbrojených síl v roku 2019 za vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

Personál pridelený k veleniu vesmírnych vzdušných síl bol preradený k vesmírnym silám. "Zmena označenia zariadení vzdušných síl ako zariadení vesmírnych síl je rozhodujúca pre vytvorenie odlišnej kultúry a identity vesmírnych síl," uvádza sa vo vyhlásení základne.

Hostiteľská jednotka základne, 30. vesmírne krídlo, bude pod velením vesmírnych operácií premenovaná na Space Launch Delta 30.

Vandenbergova základňa bola pôvodne založená v roku 1941 pod názvom Camp Cooke. Išlo o armádnu základňu pre výcvik tankového boja, pechoty a delostrelectva. Jej geografická poloha bola ideálna aj pre skúšky rakiet a štarty na polárnu dráhu.

Počas studenej vojny ju premenovali na Cookovu základňu vzdušných síl (Cooke Air Force Base) a neskôr na Vandenbergovu základňu vzdušných síl - na počesť generála Hoyta Vandenberga, v poradí druhého náčelníka štábu vzdušných síl Spojených štátov.