Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Varga: Spájať eurofondy Maďarsku s nesúvisiacimi vecami je nebezpečné

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Varga povedal, že viaceré členské štáty EÚ chcú schválenie maďarského plánu obnovy podmieniť zmenami postoja maďarskej vlády k rôznym iným otázkam.

Budapešť/Brusel 6. decembra (TASR) - Maďarsko považuje za nebezpečný precedens, že vyplácanie eurofondov Budapešti je spájané s úplne nesúvisiacimi záležitosťami. V utorok to vyhlásil v Bruseli pre agentúru MTI maďarský minister financií Mihály Varga po tom, čo Maďarsko vetovalo balík finančnej pomoci Európskej únie (EÚ) pre Ukrajinu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Varga povedal, že viaceré členské štáty EÚ chcú schválenie maďarského plánu obnovy podmieniť zmenami postoja maďarskej vlády k rôznym iným otázkam. "Toto nie je korektný prístup, pretože globálna minimálna daň a spoločná pôžička EÚ na podporu Ukrajiny nesúvisia s vyplácaním fondov EÚ," podčiarkol maďarský minister.

Maďarsko vetovalo balík finančnej pomoci Únie pre Ukrajinu v objeme 18 miliárd eur. Tým sa prehlbuje spor medzi Bruselom a Budapešťou o dodržiavaní princípov právneho štátu a postoja premiéra Viktora Orbána k ruskej vojne proti Ukrajine, uviedla agentúra AP.

Ministri financií EÚ na svojom zasadnutí tiež odložili rozhodovanie o potrestaní Maďarska tým, že zmrazia krajine peniaze z fondov EÚ, kým neimplementuje požadované právne reformy.

Mnohé krajiny EÚ považujú Orbánovu taktiku za snahu o vydieranie EÚ, aby Maďarsku uvoľnila miliardy z eurofondov a plánu obnovy. EÚ sa na tom musí dohodnúť do 19. decembra. Lídri Únie sa na budúci týždeň stretnú na dvojdňovom summite.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)