Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vargová: Maďarsko si svoju budúcnosť aj naďalej predstavuje v EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vargová aj doteraz často kritizovala politiku Bruselu.

Budapešť 18. mája (TASR) - Maďarská vláda si aj naďalej predstavuje prítomnosť i budúcnosť Maďarska v Európskej únii. Vyhlásila to v stredu v Budapešti šéfka rezortu justície Judit Vargová, ktorá je kandidátkou na túto funkciu aj v novej vláde premiéra Viktora Orbána, informuje spravodajca TASR na základe správy agentúry MTI.

Vargová v rámci stredajšieho parlamentného vypočúvania kandidátov na ministrov budúceho kabinetu vo výbore pre európske záležitosti zdôraznila, že Únia sa musí zmeniť, v záujme čoho bude maďarská vláda razantne a aktívne vystupovať.

"Mojím hlavným cieľom v úlohe ministerky zodpovednej aj za koordináciu záležitostí EÚ bude chrániť Maďarsko, presadzovať maďarské záujmy a práva občanov Maďarska," konštatovala.

Vargová aj doteraz často kritizovala politiku Bruselu. Rozsudok Súdneho dvora Európskej únie zo 16. februára, podľa ktorého EÚ môže spájať finančnú podporu pre členské štáty s dodržiavaním zásad právneho štátu, označila za politický verdikt. "Toto rozhodnutie je jasným dôkazom, že Brusel zneužíva svoje právomoci. Verdikt je ďalším vyvíjaním nátlaku na našu krajinu za to, že minulé leto sme prijali zákon na ochranu detí," reagovala vtedy Vargová.

Staronový predseda maďarskej vlády Viktor Orbán predstavil v utorok parlamentnej frakcii vládnuceho bloku Fidesz-KDNP štruktúru novej vlády, ako aj jej členov a ich úlohy.

Piatu Orbánovu vládu vymenuje na návrh premiéra prezidentka Katalin Nováková zrejme koncom mája.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)